Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Η μεσογειακή διατροφή ενισχύει τη μνήμη και την υγεία του οργανισμού

 Η  υιοθέτηση  της  μεσογειακής  διατροφής,  με  τη  κατανάλωση εξαιρετικά  παρθένου  ελαιόλαδου  και  ξηρών  καρπών,  ενισχύει την  υγεία  και  τη  λειτουργία  του  εγκεφάλου  σε  μεγαλύτερο  βαθμό απ'  ό,τι  ένα  διατροφικό  πρόγραμμα  χαμηλής  περιεκτικότητας  σε λιπαρά. 
Οπως  αναφέρουν  ερευνητές,  η  υιοθέτηση  της  μεσογειακής διατροφής  με  βάση  το  ελαιόλαδο  μπορεί  μέσα  σε  4  χρόνια  να βελτιώσει  τη  λειτουργία  του  εγκεφάλου  στους  μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. 
Επιπλέον,  η  μεσογειακή  διατροφή  θεωρείται  ότι  βελτιώνει  την καρδιακή  λειτουργία  και  μειώνει  τον  κίνδυνο  εμφάνισης  καρκίνου, γιατί  είναι  πλούσια  σε  φρούτα,  λαχανικά,  ψάρια,  ξηρούς  καρπούς, δημητριακά  ολικής  άλεσης  και  υγιή  λιπαρά,  ενώ  προωθεί  τη μέτρια  κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. 
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η μεσογειακή διατροφή προσφέρει επιπλέον  οφέλη,  με  τους  ανθρώπους  που  καταναλώνουν  περισσότερο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις  σε  τεστ  μνήμης,  απόσπασης  της  προσοχής  και  αφηρημένης σκέψης. 

Στην  έρευνα  συμμετείχαν  448  άντρες  και  γυναίκες,  ηλικίας  67 ετών κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες θεωρούνταν καρδιοπαθείς υψηλού κινδύνου και ήδη λάμβαναν μέρος στην έρευνα Prevencion con Dieta Mediterranea (PREDIMED), ενώ στις αρχές της μελέτης αξιολογήθηκαν όλοι ως «εγκεφαλικά υγιείς». 
Η  συγκεκριμένη  έρευνα  συνέκρινε  τη  μεσογειακή  διατροφή (εμπλουτισμένη  με  ελαιόλαδο  ή  ξηρούς  καρπούς)  με  μια  δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. 
Οι  155  από  τους  συμμετέχοντες  έπρεπε  να  ακολουθήσουν μεσογειακή  διατροφή,  χρησιμοποιώντας  ένα  λίτρο  εξαιρετικά παρθένου  ελαιόλαδου  την  εβδομάδα.  Μια  δεύτερη  ομάδα  147 ατόμων  ακολούθησε  μεσογειακή  διατροφή  με  προσθήκη  30 γραμμαρίων  από ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα)  την  ημέρα,  και  μια  τρίτη  ομάδα  145  εθελοντών  κλήθηκε να  ακολουθήσει  ένα  διατροφικό  πρόγραμμα  χαμηλής  περιεκτικότητας  σε  λιπαρά,  το  οποίο  συστήνεται  για  την  πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. 
Μετά από 4 χρόνια, οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες για  σημάδια  γνωστικής  εξασθένησης,  χρησιμοποιώντας  μια  σειρά από  τεστ  για  την  αξιολόγηση  της  μνήμης  τους  και  λειτουργιών, όπως η μνήμη εργασίας, η προσοχή και η αφηρημένη σκέψη. 
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας,  η  μεσογειακή  διατροφή  με  συμπλήρωμα  από  ελαιόλαδο ή  ξηρούς  καρπούς  μπορεί  να  εξουδετερώσει  την  εξασθένηση των  γνωστικών  λειτουργιών  που  σχετίζονται  με  την  ηλικία» ανέφερε  ο  Dr  Emilio  Ros  από  το  "Institut  d'  Investigacions  Biomediques  August  Pi  Sunyer"  στη  Βαρκελώνη.  «Η  έλλειψη  αποτελεσματικών  θεραπειών  για  τη  γνωστική  εξασθένηση  και  την άνοια,  καταδεικνύει  την  ανάγκη  για  προληπτικές  στρατηγικές, που  θα  καθυστερούν  την  εμφάνιση  ή/και  ελαχιστοποίηση  των επιπτώσεων αυτών των καταστροφικών καταστάσεων».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 04/06/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου