Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία απλώνεται και μεγαλώνει!


Απαριθμεί πάνω από 100 συλλόγους ανά τον κόσμο 


Πάνω από 100 Συλλόγους Μεσσηνίων ανά τον κόσμο απαριθμεί η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, η οποία το Σάββατο διοργανώνει το 11ο Συνέδριό της στην Costa Navarino.
Χθες η πρόεδρος Ελένη Αλειφέρη και μέλη της Αμφικτυονίας μίλησαν για το συνέδριο, το ρόλο της, αλλά και το άνοιγμά της σε νέες περιοχές, όπως στις σκανδιναβικές και τις βαλτικές χώρες.


Σκανδιναβικές χώρες
Πρώτη η πρόεδρος της Αμφικτυονίας, Ελένη Αλειφέρη, αναφέρθηκε στο συνέδριο, λέγοντας ότι παράλληλα θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση: «Αξίζει για μια ακόμη φορά να σταθούμε σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια που κάνει η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία. Τα μέλη της είναι σημαντικά κύτταρα δημιουργίας για τους απόδημους Μεσσήνιους της οικουμένης, αλλά και σημαντικά κύτταρα υποστήριξης της πατρίδας τους, της Μεσσηνίας και των δυνατοτήτων που έχει. Τη συνάντηση όλων αυτών των δημιουργικών φορέων, θεωρώ ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας αξίζει να την καλλιεργήσουμε περαιτέρω και να την ενισχύσουμε».
Για το συνέδριο, είπε ότι δύο διακεκριμένοι Μεσσήνιοι θα μιλήσουν: ο Παναγιώτης Γεννηματάς με θέμα «Η Μεσσηνία στο αυριανό άγνωστο οικονομικό περιβάλλον» και ο Ηλίας Παναγόπουλος με θέμα «Αεροπορικές μεταφορές Μεσσηνίας – προκλήσεις και ευκαιρίες, δυνατότητες και προορισμοί».
Τιμώμενο πρόσωπο στο συνέδριο θα είναι ο Μεσσήνιος Λεωνίδας Κωνσταντόπουλος.
Για την επόμενη διετία πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας θα αναλάβει ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου κ. Ψαρούλης τόνισε ότι στο προηγούμενο συνέδριο ιδρύθηκε ο Μεσσηνιακός Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος, με σκοπό να συγκεντρώσει τους Μεσσήνιους και να δημιουργήσει συλλόγους, όπως έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήδη είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένας Σύλλογος στις σκανδιναβικές και τις βαλτικές χώρες.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στις χώρες αυτές για τη Μεσσηνία, περισσότερο στον τουριστικό τομέα και στα θέματα του πολιτισμού. Οι δραστηριότητες που έχουν γίνει στη Σκανδιναβία για τη Μεσσηνία είναι πάρα πολλές και έχει προβληθεί η περιοχή στα Μέσα Ενημέρωσης των χωρών εκεί. Πολλοί Σκανδιναβοί έχουν χτίσει σπίτια στη Μεσσηνία», πρόσθεσε ο κ. Ψαρούλης.


Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού
Στα οικονομικά της Αμφικτυονίας αναφέρθηκε ο ταμίας της Γιάννης Πράνταλος, σημειώνοντας πως για τη νέα διετία θα μεταφερθούν 30.470 ευρώ. Δήλωσε, δε, ότι είναι τιμή του τόσα χρόνια να υπηρετεί από τη θέση του ταμία.
Η κα Μάρθα Χρυσομάλλη, πρόεδρος των Μεσσηνίων στη Μ. Βρετανία, είπε ότι η ίδρυση του Συνδέσμου έγινε το 2013, ενώ έχει μέλη και από άλλες χώρες που δεν έχουν Συλλόγους. Ειδικότερα, είναι μέλη Μεσσήνιοι από Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ρουμανία και Ιταλία.
Το λογότυπο του Συνδέσμου προέρχεται από την Αρχαία Μεσσήνη και παρουσιάζει την ασπίδα του Αριστομένη.
«Για τα μέλη μας στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε και καθηγητές που διδάσκουν Αρχαία Ελληνικά στα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης, όπως και ιστορικές προσωπικότητες που ασχολούνται με τον Ελληνικό Πολιτισμό», συμπλήρωσε η κα Χρυσομάλλη.
Η Καλαματιανή διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα, Δώρα Γιαννίτση, σημείωσε ότι αυτό συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας και κάθε χρόνο περίπου 600 άτομα διδάσκονται την ελληνική γλώσσα. «Για εμάς είναι μεγάλη χαρά και τιμή, τα δύο τελευταία χρόνια, να συμμετέχουμε και να συνεργαζόμαστε με τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία. Το Νοέμβριο του 2013 φιλοξενήσαμε στη Μόσχα 40μελή ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων, με επικεφαλής την πρόεδρό του Βίκυ Καρέλια. Η ομάδα συμμετείχε σε φεστιβάλ, αποθεώθηκε από το ρωσικό κοινό και απέσπασε βραβείο. Το Φεβρουάριο του 2014 είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε στην κινηματογραφική μας λέσχη την ταινία που είναι αφιερωμένη στο έργο του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη. Επίσης, πέρυσι τον Αύγουστο στο Κάστρο Καλαμάτας παρουσιάσαμε την παράστασή μας “Αντιγόνη”, που έχει ενταχθεί σε ρεπερτόριο ρωσικού θεάτρου. Φέτος για πρώτη φορά σπουδαστές μας συμμετέχουν στο πρόγραμμα θερινού προγράμματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου», τόνισε η κα Γιαννίτση και συμπλήρωσε ότι βρίσκεται από τον Ιανουάριο σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Ξένης Λογοτεχνίας της Ρωσίας, ο διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα: «Ελλάδα, προσωπικές στιγμές ευτυχίας». Θα διαρκέσει, δε, έως τέλος Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, είπε ότι Σύλλογος από περιοχή στα Νότια Ουράλια εντόπισε το διαγωνισμό φωτογραφίας, γι’ αυτό και προτείνουν να γίνει έκθεση φωτογραφίας για την Ελλάδα και θα του ζητήσουν να υπάρχει ξεχωριστή προβολή για τη Μεσσηνία.
Ο γραμματέας της Αμφικτυονίας, Παναγιώτης Μπαζίγος, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Μ.Α. μεγαλώνει με συλλόγους απ’ όλο τον κόσμο. Ιδρύονται, όπως είπε, νέοι Σύλλογοι και με την Αμφικτυονία θα συνδεθούν οι «Φίλοι της Μαρίας Κάλλας», οι «Απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Μ. Κάλλας» και οι «Νέοι επιστήμονες βορείου και νοτίου Αμερικής».
Τέλος, ο κ. Κυριάκος Παπαδημητρόπουλος, β΄ αντιπρόεδρος της Αμφικτυονίας και εκπρόσωπος της Αυστραλίας, σημείωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται από τη θέση του αντιπροέδρου.


της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 23/07/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου