Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

To όνειρο του Χρήστου Τομαρά: 250.000 δολάρια την προαγωγή του Ελληνισμού


Οι Μεσσήνιοι της Διασποράς προσπαθούν να κρατήσουν… Θερμοπύλες



Πριν από περίπου σαράντα και πλέον χρόνια έκανε την εμφάνισή του στην πόλη του Σικάγο ο γνωστός ελληνικός γύρος. Πίσω από την επένδυση αυτή βρισκόταν ένας δικός μας άνθρωπος, από το Καρτερόλι, ο Χρήστος Τομαράς, ο οποίος είναι πλέον πρόεδρος και ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας παραγωγής γύρου με την επωνυμία Kronos Foods.
Ο Χρήστος Τομαράς, ωστόσο, δεν είναι μόνο γνωστός από την εταιρεία Κρόνος. Έχει για πάρα πολλά χρόνια ασχοληθεί με τα κοινά της Ομογένειας, από πολλές θέσεις, με αξιόλογη δράση.
Σήμερα, συνεχίζοντας το έργο και την προσφορά του προς τον Ελληνισμό της Αμερικής, είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος Υποτροφιών, με έδρα το Σικάγο. Ενός ιδιαίτερα σοβαρού και προβεβλημένου ελληνοαμερικάνικου ιδρύματος που βοηθά με όλες του τις δυνάμεις την προαγωγή της ελληνικής παιδείας, αλλά- το κυριότερο- εκείνους τους σπουδαστές και φοιτητές που έχουν ανάγκη οικονομικής υποστήριξης.
Η κεντρική ιδέα του εγχειρήματος διατυπώθηκε από τον ίδιο σε παλιότερη εκδήλωση: «Το Ίδρυμα αυτό έχει μια μοναδική αποστολή: την προώθηση της μόρφωσης σ’ εσάς, τους ελληνόριζους σπουδαστές του σήμερα, για να συνεισφέρετε και εσείς στην αμερικανική κοινωνία του αύριο, έχοντας πάντα οδηγό σας τις αξίες του Ελληνισμού. Χρησιμοποιήστε αυτές τις αξίες για να διαφωτιστεί και πάλι η κοινωνία αυτή σε κάθε επίπεδο και σε κάθε ευκαιρία που σας προσφέρεται στην ακαδημαϊκή και την επαγγελματική σας ζωή».
Χρόνο με το χρόνο το ίδρυμα του Μεσσήνιου ομογενή στην Αμερική προσφέρει όλο και μεγαλύτερο έργο προς αυτή την κατεύθυνση. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την επίδοση των υποτροφιών του 2015, στο Hilton του Σικάγου, στα τέλη Ιουνίου, το ίδρυμα προσέφερε 250.000 δολάρια.
Το ίδρυμα συλλέγει χορηγίες βασικά από Ελληνοαμερικανούς και ο Χρήστος Τομαράς, αφού ολοκληρωθεί η συλλογή, βάζει άλλα τόσα χρήματα από όσα έχουν προσφέρει οι χορηγοί.
Έτσι φέτος οι χορηγοί προσέφεραν 225.000 δολάρια, ο Χρήστος Τομαράς έβαλε άλλα τόσα, οπότε το συνολικό ποσό ανήλθε στα 450.000 δολάρια. Από τα χρήματα αυτά προσφέρθηκαν για τις υποτροφίες της περιόδου 2014-2015 250.000 δολάρια και τα υπόλοιπα έμειναν στο ταμείο του Ιδρύματος, ώστε να δίνονται υποτροφίες εις το διηνεκές.
Επιπλέον, στο Ίδρυμα προσφέρθηκε φέτος ποσό 500.000 δολαρίων από το ίδρυμα Γιώργου Α. Πατεράκη.
Οι Ελληνοαμερικανοί φοιτητές στους οποίους χορηγούνται οι υποτροφίες φοιτούν στα καλύτερα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και επιλέγονται από ακαδημαϊκή επιτροπή κύρους. Επιλέγονται τόσο φοιτητές με σπουδαίες επιδόσεις που χρειάζονται οικονομική υποστήριξη όσο και εύποροι φοιτητές, με επίσης σπουδαίες επιδόσεις, που μπορεί να μην έχουν ανάγκη τα χρήματα, ωστόσο η υποτροφία λειτουργεί ως σημαντική επιβράβευση.
Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Τομαράς, που έχει υπηρετήσει επανειλημμένες φορές και ως πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, κατά τη φετινή εκδήλωση του Ιδρύματος τιμήθηκε για την προσφορά του από τον κυβερνήτη και την πολιτεία του Ιλινόις, αλλά και από το δήμαρχο του Σικάγου.
Ειδικότερα, τιμήθηκε για το έργο του όσον αφορά στην υποστήριξη της παιδείας και εκπαίδευσης, για τις υπηρεσίες του προς τον ελληνισμό και για τις φιλανθρωπικές προσπάθειές του.

"ΘΑΡΡΟΣ" 06/07/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου