Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

Επιτυχημένη η εκδήλωση του Νηλέα στη Χώρα για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα


Με επιτυχία και με συμμετοχή σχεδόν 100 ατόμων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Αυγούστου στη Χώρα η εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΝΗΛΕΑΣ, στα πλαίσια των "ΝΕΣΤΟΡΕΙΩΝ", με θέμα ΄΄ΠΟΠ Καλαμάτα μια μεγάλη ευκαιρία για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο΄΄ .
Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας συμμετείχε και χαιρέτησε την εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης κ. Περικλής Μαντάς και από το Δήμο Πύλου Νέστορος ο αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Γαϊτάνης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού (Α/Σ) Μεσσηνίας που είναι και η ομάδα ΠΟΠ, καθώς και άλλων μεσσηνιακών Α/Σ, ελαιοτριβείς και ελαιοπαραγωγοί.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον πρώτο εισηγητή κύριο Αντώνη Παρασκευόπουλο δ/ντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας ο οποίος αφού τόνισε την μεγάλη ευκαιρία που έχει η αναγνωρισιμότητα του ονόματος Καλαμάτα ανέπτυξε τη δυναμική του μεσσηνιακού ελαιώνα από άποψη ποσότητας αλλά και ποιότητας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προδιαγραφές του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, στη βελτίωση που πρέπει να γίνει στο μέλλον, καθώς και στη διαδικασία ένταξης των ενδιαφερομένων στο σύστημα ελέγχου του AGROCERT .
Ο δεύτερος εισηγητής κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος της" ΡόδαξΑγρο" παρουσίασε μια πολύ χρήσιμη στατιστική ανάλυση για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιολάδου η οποία προέκυψε από την συλλογή των στοιχείων που επεξεργάστηκε η "ΡόδαξΑγρο" προκειμένου ως σύμβουλος του Α/Σ Μεσσηνίας Ένωση να απαντήσει στα ερωτήματα της Ε.Ε. σχετικά με τις γνωστές ενστάσεις. Αναφερόμενος στον έλεγχο του ΠΟΠ Καλαμάτα από δω και πέρα, τόνισε τις αντικειμενικές δυσκολίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να στηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου για το συγκεκριμένο ελαιόλαδο.
Από την πλευρά του ΝΗΛΕΑ ο κ. Γιώργος Κόκκινος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η ΠΟΠ Καλαμάτα δεν πρόκειται από μόνη της να φέρει καλύτερες μέρες αν οι εμπλεκόμενοι με το μεσσηνιακό ελαιόλαδο δεν καταστρώσουν από κοινού ένα σχέδιο αξιόπιστης διαχείρισης και προβολής. Όσον αφορά στο ΝΗΛΕΑ , ανέφερε ότι με την καθοριστική συμβολή και υποστήριξη της "ΡόδαξΑγρο" έχει κλείσει έναν ιστορικό κύκλο και βρίσκεται μπρος σε έναν νέο αντιλαμβανόμενος πλήρως τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες. Στην έναρξη αυτού του κύκλου κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς να εμπιστευτούν το ΝΗΛΕΑ αλλά και κάθε ομάδα παραγωγών διότι μόνο οι οργανωμένες μορφές γεωργίας μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες ποιο αποτελεσματικά, ιδιαίτερα της ΠΟΠ Καλαμάτα.
Τέλος, ο ΝΗΛΕΑΣ ευχαρίστησε θερμά τους δυο εισηγητές, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες, ευελπιστώντας παράλληλα, πως η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο.

"ΘΑΡΡΟΣ" 10/08/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου