Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση δολοφονίας του Αρχιμανδρίτη


Στο προσκήνιο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επιστρέφει, μια υπόθεση που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες της Μεσσηνίας, τόσο με την ίδια τη δολοφονία του 54χρονου Αρχιμανδρίτη Φωτίου Ζαχαρόπουλου, στη Χώρα του Δήμου  Πύλου Νέστορος, το Φεβρουάριο του 2014, όσο και με τη δικαστική εξέλιξή της, αφήνοντας τελικά την υπόθεση χωρίς κύριο δράστη.
Οι δύο δράστες που κατά το αρχικό στάδιο μετά τη σύλληψή τους φέρεται να είχαν ομολογήσει, είχαν τελικά διαφορετικό δικαστικό αποτέλεσμα. Ο μεν (τότε) ανήλικος, με αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, καταδικάσθηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας σε 15 χρόνια και 1 μήνα φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και σε ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου. Από την άλλη πλευρά, ο 25χρονος Γεωργιανός, πριν λίγους μήνες, αθωώθηκε πανηγυρικά από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας.
Όλα αυτά, ήταν προφανώς αρκετά για να προκαλέσουν παρέμβαση του Αρείου Πάγου, λίγο πριν ξεκινήσει σε δεύτερο βαθμό η δίκη του ανήλικου στην Καλαμάτα.
 
Άρειος Πάγος
Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι, το Μάιο προβληματίστηκαν μετά την ομόφωνη αθωωτική απόφαση του ΜΟΔ Καλαμάτας, που άφησε την υπόθεση χωρίς δράστη και με έναν ανήλικο να είναι συνεργός αγνώστου σε μια από τις σκληρότερες δολοφονίες. Μάλιστα, αρκετές ημέρες ήταν βασικό θέμα αναλύσεων μεταξύ νομικών, ενώ η πλευρά υπεράσπισης του ανήλικου που είχε καταδικασθεί, δήλωνε τότε μιλώντας στο «Θάρρος» ότι με την απόφαση αυτή «δεν μπορεί να θεμελιωθεί συμμετοχική ευθύνη του ανήλικου».
Παράλληλα, το γεγονός ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη από το ΜΟΔ (από τους 3 τακτικούς δικαστές και τους 4 ενόρκους), αφαιρούσε από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών, το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.
Καθώς η υπόθεση και η εξέλιξή της πήρε σημαντικές διαστάσεις και ειδησεογραφικά, κίνησε το ενδιαφέρον του Αρείου Πάγου. Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Άρειος Πάγος ζήτησε ενημέρωση για την υπόθεση και να του αποσταλεί το σύνολο της δικογραφίας, μαζί φυσικά με την καθαρογραμμένη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας και την αθώωση του 25χρονου Γεωργιανού.
 
Τον Οκτώβριο
Στο μεταξύ, ήδη έχει ορισθεί η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της δίκης του (τότε) ανήλικου Έλληνα που παραμένει έγκλειστος στις φυλακές ως απλός συνεργός στη δολοφονία και τη ληστεία του Αρχιμανδρίτη.
Η δίκη έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων Καλαμάτας στις 13 Οκτωβρίου και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σημειώνεται ότι στην καθαρογραμμένη πρωτόδικη απόφαση για τον ανήλικο το δικαστήριο αναγνωρίζει ως κύριο δράστη τον Γεωργιανό.
Αφού περιγράφει πώς ο ανήλικος με το Γεωργιανό πήγαν στο σπίτι του Αρχιμανδρίτη για να εξασφαλίσουν χρήματα, η απόφαση αναφέρει:
«Όταν εισήλθαν στην οικία, ο Γεωργιανός με τον Αρχιμανδρίτη κατευθύνθηκαν στην κουζίνα, όπου ο αλλοδαπός του ζήτησε χρήματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν διατεθειμένος να ενδώσει στις τυχόν ερωτικές του επιθυμίες. Ο ανήλικος παρέμεινε στο διάδρομο της οικίας και από το σημείο εκείνο δεν είχε οπτική επαφή με το χώρο της κουζίνας. Στη συνέχεια ο Γεωργιανός πράγματι περιήλθε σε ερωτικές περιπτύξεις με τον Αρχιμανδρίτη, ο οποίος είχε εν τω μεταξύ παραμείνει εντελώς γυμνός, όμως περίπου δέκα λεπτά αργότερα, λόγω διαφωνίας του με τον Αρχιμανδρίτη σχετικά με το ποσό της αμοιβής του για την ερωτική τους συνεύρεση, διαπληκτίσθηκε μαζί του.
Ο Αρχιμανδρίτης εξήλθε από το χώρο της κουζίνας, ενώ δε βρισκόταν στην πόρτα που συνδέει αυτή με το διάδρομο όπου βρισκόταν ο ανήλικος, έχοντας το πρόσωπο του στραμμένο προς τον ανήλικο, δέχθηκε επίθεση από πίσω από τον Γεωργιανό, ο οποίος, έχοντας ανθρωποκτόνο σκοπό, αφού τον έπιασε από τον αριστερό ώμο με το αριστερό του χέρι, με το δεξί κατέφερε σε αυτόν πολλαπλά (τουλάχιστον τρία) βίαια χτυπήματα με σιδηρογροθιά στο κεφάλι…»

Της Βίκυς Βετουλάκη  "ΘΑΡΡΟΣ" 07/09/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου