Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Επτά Σοφοί της Κοσμολογίας στην Καλαμάτα


Στον Πλούταχο («Ηθικά») συναντάμε το «Των επτά σοφών συμπόσιον». Οι περίφημοι Επτά Σοφοί της Αρχαιότητας ήταν οι Βίας ο Πριηνεύς, Θαλής ο Μιλήσιος, Κλεόβουλος ο Λίνδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Σόλων ο Αθηναίος και Χίλων ο Λακεδαιμόνιος.
Γιατί «επτά» συγκεκριμένα; Γιατί αυτός ο αριθμός, το επτά, είναι ο ιερός αριθμός του Απόλλωνα, Θεού των Επιστημών και της Τέχνης, επομένως ο αριθμός δεν αφορά μόνο επτά σοφούς, αφορά σοφούς που έχουν το επίπεδο των επτά σοφών...
Την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους Επτά Σοφούς του κόσμου στην Κοσμολογία θα έχουν, λοιπόν, όσοι παραστούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν τους στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την προσεχή Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, στη 1.00 μετά το μεσημέρι.
Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, θα γίνει απονομή του «Μεσσηνιακού Αριστείου Επιστημών», το οποίο υποστηρίζει με 5.000 ευρώ, ενώ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «7 Σοφοί της Αρχαιότητας» του Γ. Πετρίτση.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο διεξαγωγής του 2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών του Κόσμου στην Κοσμολογία, το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής) και τη Μεσσηνία από 2 έως 4 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Κατά το συμπόσιο θα τεθούν θεμελιώδη ερωτήματα, όπως «Πώς ξεκίνησε το σύμπαν; Από πού προήλθαμε; Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου;», ενώ θα συμμετάσχουν τρεις κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ στη Φυσική και τέσσερις κορυφαίοι αστροφυσικοί. Πρόκειται για τους: James Cronin, κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 1980, ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας & Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγου. George Efstathiou, καθηγητής Αστροφυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας. David Gross, κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2004, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και διευθυντής Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Eugene Parker, ομότιμος καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγου και Ινστιτούτου Enrico Ferni. George Smoot, κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2006, καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Alexei Starobinsky, κάτοχος Βραβείου Kavli Αστροφυσικής 2014, κοσμολόγος αστροφυσικός, Ινστιτούτο Landau Θεωρητικής Φυσικής, Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Gabriele Veneziano, θεωρητικός φυσικός, καθηγητής, Έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, College de France.
Πρόεδρος του συμποσίου είναι ο Σταμάτιος Κριμιζής, ακαδημαϊκός, ομότιμος διευθυντής Διοίκησης Διαστήματος του Πανεπιστημίου John Hopkins, ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ "ΘΑΡΡΟΣ" 29/09/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου