Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Μεσσηνιακά παράλια «Ατόφια ομορφιά»

Πύλος-Σφακτηρία


Στον πρώτο σταθμό αντικρίζουμε την Πύλο, μία πόλη που μας προσφέρει πυκνές ιστορικές μνήμες κυρίως λόγω της γεωπολιτικής της θέσης αφού βρίσκεται στον μυχό του κόλπου του Ναυαρίνου. Εκεί λοιπόν στα 1827 η ομώνυμη ναυμαχία μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στόλου σήμανε και το ουσιαστικό τέλος του τουρκικού ζυγού. Παρόντες και τρεις συμμαχικές δυνάμεις Αγγλοι, Γάλλοι και Ρώσοι.
Είναι σημαντικό να γυρίσετε με καραβάκι τον κόλπο ξεκινώντας από το ιστορικό νησί Σφακτηρία πού έδωσε και το όνομά της στην ναυμαχία. Ξεκινάμε λοιπόν, με ξεναγό την Κατερίνα, με πρώτο σταθμό την βραχονησίδα Φανάρι (η Νήσος Πύλος) όπου και ανεβαίνοντας αρκετά σκαλοπάτια αντικρίζετε την πρώτη ζωντανή ιστορική μαρτυρία, το μνημείο των Αγγλων  πεσόντων στην ναυμαχία ενώ αποζημιώνεστε από την μοναδική θέα.  
Στην συνέχεια και σε ελάχιστα λεπτά θα πατήσετε στην Σφακτηρία όπου και θα αντικρίσετε  το μνημείο των Ρώσων πεσόντων μαζί με  την ρωσικής τεχνοτροπίας ξύλινη  εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Παράλληλα η αναστηλωμένη ελληνική παλαιοχριστιανική βασιλική της Αναλήψεως συμβολίζει την παρουσία της ορθοδοξίας στις μεγαλύτερες καμπές της ιστορίας μας.
Στην συνέχεια  του ταξιδιού θα κάνετε το μπάνιο σας στην Χρυσή Ακτή που είναι ιδιαίτερα όμορφη αφού  ο χαρακτηρισμός του πέριξ χώρου ως αρχαιολογικού δημιουργεί ένα μοναδικό φυσικό τοπίο  το οποίο συνδυάζει την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας με την γνωστή παραλία της Βοιδοκοιλιάς την οποία είναι καλό να την επισκεφθείτε  αργά το απόγευμα εάν σας ενοχλεί η πολυκοσμία. Επίσης μετά το μπάνιο σας μπορείτε να ανεβείτε στο Παλαιόκαστρο μετά από 45 περίπου λεπτά ανάβασης όπου και θα αποζημιωθείτε με την θέα. Θυμίζουμε ότι το κάστρο κτίσθηκε το 1270 επί φραγκοκρατίας και η κύρια οχύρωσή του σώζεται σε καλή κατάσταση.
Ο τελευταίος σταθμός της επιστροφής μας είναι η μικρή βραχονησίδα Χελώνα το οποίο εκτός από τον φάρο του φιλοξενεί ένα ακόμη μόριο της ιστορίας μας. Το μνημείο των Γάλλων πεσόντων στην ναυμαχία το οποίο θα πρέπει και ρεαλιστικά να μας θυμίζει ότι σε ορισμένες καμπές της ιστορίας μας οι σύμμαχοι ήταν παρόντες. Χαιρετώντας την Κατερίνα και τον καπετάνιο ακολουθούμε την συμβουλή τους και μετά από 15 λεπτά φθάνουμε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία από όπου αντικρίζουμε πανοραμικά τον κλειστό κόλπο του Ναυαρίνου αλλά και το μοναδικό συγκρότημα Costa Navarino.

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
Για φρέσκο ψάρι και προσεγμένους μεζέδες επισκεφθείτε τις 4 ΕΠΟΧΕΣ του καπετάν Γιώργου που είναι γνωστός  με το παρατσούκλι Ρόκος. Επίσης για γλυκό προτιμήστε το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Κρίνος και παραγγείλετε το μοναδικό του γαλακτομπούρεκο. Τέλος πριν το κλείσιμο της βραδιάς επισκεφθείτε το ατμοσφαιρικό μπάρ PORTES με εξαιρετικό διάκοσμο και λογικές τιμές.
Τέλος για διαμονή προτιμήστε τα ξενοδοχεία KARALIS  που είναι ανακαινισμένα και με ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Το ένα μάλιστα έχει ιδιαίτερα προνομιακή θέση στην άκρη του λιμανιού και το Νιόκαστρο (Κάστρο που κτίσθηκε επί Οθωμανικής κυριαρχίας) να προβάλλει από πάνω του.


ΠΥΛΟΣ -ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ 

Πρίν αφήστε πίσω σας την πλευρά αυτή της Μεσσηνίας μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την περιοχή του Πολυλίμνιου όπου μετά από μία βατή πεζοπορία 20 περίπου λεπτών συναντάτε ένα αρμονικό δημιούργημα της φύσης με πολλές λίμνες και ξεχωριστή βλάστηση. Εκει στην απόληξη ξεπροβάλλει ο καταρράκτης με μεγάλη βόθρα όπου και μπορείτε να απολαύσετε το δροσερό σας μπάνιο ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να αναρριχηθούν και να πηδήξουν από ένα βράχο ύψους 15 περίπου μέτρων μέσα στην βόθρα.

ΜΕΘΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ-ΚΟΡΩΝΗ  
Βρισκόμαστε στην Μεθώνη με το πράγματι επιβλητικό της κάστρο ιδιαίτερα την νύχτα όπου ξεπροβάλλει φωτισμένο. Μπορείτε από το λιμάνι να μισθώσετε καραβάκι, μαζί με άλλους, και να επισκεφθείτε το νησί Σαπιέντζα όπου με συνοδεία οδηγού μπορείτε να πεζοπορήστε μέχρι το νοτιότερο άκρο του νησιού όπου και θα αντικρίσετε έναν επιβλητικό φάρο  όπου κτίσθηκε 170 χρόνια πρίν από τους Βρετανούς για να διευκολύνει την ναυσιπλοΐα αφού η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες κακοκαιρίες.
Το βράδυ απολαύσετε το δείπνο σας στην ταβέρνα  Ακρογιάλι. Φρέσκα ψάρια, εκλεκτοί μεζέδες, πολύ λογικές τιμές και ιδανικό τοπίο δίπλα στο κύμα. Επίσης περπατήστε τον πεζόδρομο και προσκυνήστε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το περίτεχνο και επιβλητικό καμπαναριό της. Εαν βρεθείτε το πρωί απολαύσετε τον καφέ σας στο μοναδικό παραδοσιακό καφενείο της Κορώνης όπου ο διάκοσμός του σας πάει τουλάχιστον  40 χρόνια πίσω. Στην συνέχεια περνάτε την Φοινικούντα και φθάνετε στην Κορώνη ένα διατηρητέο οικισμό με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και απολαύσετε το ουζάκι σας σε κάποιο από τα παραλιακά μαγαζιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου