Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Πολιτιστικές εκδηλώσεις της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας στην Πάτρα

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία σε συνεργασία με το Σύλλογο Μεσσηνίων Πάτρας «Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΑΣ» θα πραγματοποιήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Πάτρα, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19.00 και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις 10.30. 
Η πρώτη, αφορά την προβολή της Αρχαίας Μεσσήνης  από τον Καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη στην Πάτρα. Η ομιλία θα περιλαμβάνει και προβολές. θα παρουσιαστούν τα τελευταία ανασκαφικά ευρήματα και θα παρουσιαστούν οι προοπτικές του μεγαλύτερου Αρχαιολογικού Πάρκου της χώρας.
Την επομένη ημέρα Κυριακή 15 Νοεμβρίου, στις 10.30 θα τελεστεί Τρισάγιο στον τάφο του Ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα, που είναι θαμμένος στο Α Νεκροταφείο Πατρών.
Ο  Τσικλητήρας γεννήθηκε στην Πύλο το 1888.  Ο πατέρας του τον έστειλε στην Αθήνα για να σπουδάσει Οικονομικά, αλλά ο νεαρός Κωστής έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Το 1998 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κερδίζει δύο αργυρά μετάλλια: στο ύψος άνευ φοράς με 1.55 μ. και στο μήκος άνευ φοράς με 3.25 μ. Στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης το 1912 κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με 3.37 μ. (παγκόσμιο ρεκόρ του ιδίου με 3.47 μ. από την 1η Απριλίου) και χάλκινο στο ύψος άνευ φοράς με 1.55 μ., και αντιμετωπίστηκε ως φαινόμενο αθλητή. 
Δύο μήνες μετά τον θρίαμβο της Στοκχόλμης ξεσπά ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος (4 Οκτωβρίου 1912) και ο Τσικλητήρας στρατεύεται. Του προτείνουν να παραμείνει στο Φρουραρχείο Αθηνών, αλλά αυτός αρνείται. Θέλει να πάει στο μέτωπο, για να μην κατηγορηθεί για ευνοϊκή μεταχείριση. Εκεί στην πρώτη γραμμή προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα και άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Φεβρουαρίου 1913. Ηταν μόλις 25 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου