Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ποινές από 2 έως 15 χρόνια για το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Ποινές από 2 χρόνια φυλάκιση έως 15 χρόνια κάθειρξη επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 13 από τους 15 κατηγορούμενους για το λαθρεμπόριο τσιγάρων στις ακτές της Μαραθούπολης. Αθωώθηκαν οι 2 φυγόδικοι Πακιστανοί ενώ οι 2 προφυλακισμένοι ομοεθνείς τους και ο ψαράς από τη Χώρα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών και 3 μηνών. Η μεγαλύτερη ποινή, κάθειρξη 15 ετών, επιβλήθηκε στο συνταξιούχο αστυνομικό ενώ οι άλλοι 2 Τριφύλιοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 2 έως 3 ετών. 
Το δικαστήριο βρήκε ένοχους τους κατηγορούμενους κατά περίσταση για λαθρεμπόριο τσιγάρων καθώς και για σύσταση συμμορίας. Η αρχική κατηγορία ήτανε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη λαθρεμπορία τσιγάρων, και παρά την πρόταση της εισαγγελέα Νικολίτσας Νικολοπούλου για την καταδίκη τους σε κακούργημα, οι δικαστές έκριναν ότι έπρεπε να μετατραπεί σε πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας. 


ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ 
Ο πρώην αστυνομικός από το Πέραμα καταδικάστηκε συνολικά σε 15 χρόνια κάθειρξη, με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, για την ηθική αυτουργία στην κατά συρροή κακουργηματική λαθρεμπορία που τέλεσαν οι 2 Πακιστανοί και ο Χωραΐτης, και γιατί κρίθηκε ένοχος σύστασης συμμορίας, καθώς και για πλημμεληματική λαθρεμπορία (αφορά στα 544.980 τσιγάρα που μεταφορτώθηκαν από το πλοίο «μάνα» “Nevidimy” στο ταχύπλοο “Ηλίου Αρμα” και η αξία τους δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, που προϋποθέτει ο νόμος για να είναι κακούργημα). 
Οι 6 κατηγορούμενοι Ουκρανοί, ο καπετάνιος και τα 5 μέλη πλήρωμα του πλοίου «μάνα» “Nevidimy” (μετέφερε 11,397 εκατ. τσιγάρα και οι διαφυγόντες δασμοί για το Δημόσιο ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ), οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί και διώκονται, καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη και 3 μήνες ο καθένας για σύσταση συμμορίας, κακουργηματική λαθρεμπορία, απείθεια και αντίσταση. 
Ο ψαράς από τη Χώρα, κυβερνήτης του “Ηλίου Αρμα”, με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, και οι 2 Πακιστανοί πλήρωμα που μεταφόρτωσαν από το πλοίο “Nevidimy” τα 544.980 λαθραία τσιγάρα, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών και 3 μηνών ο καθένας για σύσταση συμμορίας, κακουργηματική λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση και απείθεια. 
Στο Χωραΐτη το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του και αφέθηκε ελεύθερος με τους όρους της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 
Ο κατηγορούμενος από τη Σπηλιά, ο οποίος έριξε με το τρακτέρ του το “Ηλίου Αρμα” στη θάλασσα, καταδικάστηκε με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή, γιατί κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε πλημμεληματική λαθρεμπορία. 
Ο κατηγορούμενος από τους Γαργαλιάνους, ο οποίος διαμεσολάβησε για να κλείσει τα δωμάτια στους συγκατηγορούμενούς του στο Μάραθο και μετέφερε με το αυτοκίνητό του τους 2 Πακιστανούς και το Χωραΐτη στην ακτή το βράδυ που έγινε η μεταφόρτωση των λαθραίων τσιγάρων από το πλοίο «μάνα» στο «Ηλίου Αρμα», καταδικάστηκε με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου σε φυλάκιση 3 ετών και 1 μήνα με αναστολή για σύσταση συμμορίας, απλή συνέργεια σε πλημμεληματική λαθρεμπορία και κατοχή πακέτων λαθραίων τσιγάρων. Επιπρόσθετα το δικαστήριο όρισε για μια τριετία να τεθεί υπό την επιμέλεια επιτηρητή κοινωνικής υπηρεσίας και να παρουσιάζεται κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα, ενώ του απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα. 
Ο κατηγορούμενος από τη Ραφήνα Αττικής καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών, με το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, για σύσταση συμμορίας και απλή συνδρομή σε κατ’ εξακολούθηση κακουργηματική λαθρεμπορία. Το δικαστήριο έκανε δεκτό κατά πλειοψηφία το αίτημά του να έχει η έφεση αναστέλλουσα δύναμη και αφέθηκε ελεύθερος με τους όρους της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 

ΟΙ ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ 
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Ηλίας Νίκας εισηγήθηκε για τους κατηγορούμενους από τους Γαργαλιάνους, το Πέραμα και τη Ραφήνα την ενοχή τους για κακουργηματική λαθρεμπορία. Για τους υπόλοιπους παρόντες κατηγορούμενους εισηγήθηκε η συμμετοχή τους να κριθεί σε βαθμό πλημμελήματος, για τις ποσότητες που βρέθηκαν στο “Ηλίου Αρμα”, καθώς και την απαλλαγή των 2 Πακιστανών γιατί δεν γνώριζαν τι περιείχαν τα χαρτοκιβώτια - ενώ ζήτησε, και επιδικάστηκε από το δικαστήριο, 5.000 ευρώ χρηματική ικανοποίηση με επιφύλαξη υπέρ του Δημοσίου. 
Ο συνήγορος υπεράσπισης των 2 Τριφύλιων κατηγορούμενων (από τη Σπηλιά και τους Γαργαλιάνους), Χρήστος Χρυσός, είπε ότι η κατηγορία που βαρύνει τους εντολείς του είναι πλημμεληματική και σε κάθε περίπτωση δεν γνώριζαν τη δράση των συγκατηγορούμενών τους. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι οι εντολείς του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο (κατηγορούντο εξαρχής για απλή συνέργεια), δεν προέβησαν σε πράξεις οι οποίες να διευκολύνουν τη λαθρεμπορία· πολλώ δε μάλλον δεν είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Η συνήγορος υπεράσπισης των 2 Πακιστανών κατηγορούμενων, Μαρία Κανελλοπούλου, είπε ότι οι δύο κατηγορούμενοι δεν γνώριζαν τι γινότανε. Ενώ αυτοί που τους έδιναν ένα μεροκάματο, φρόντιζαν να εναλλάσσουν τους αλλοδαπούς που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των λαθραίων τσιγάρων, ώστε να μην ξέρουν τι ακριβώς γίνεται. 
Ο συνήγορος υπεράσπισης του ψαρά από τη Χώρα, Νίκος Κανελλόπουλος, είπε ότι ο εντολέας του έχει ομολογήσει από την πρώτη στιγμή για τα αδικήματα της απλής συνέργειας σε πλημμεληματική λαθρεμπορία, όσον αφορά τα λαθραία τσιγάρα που μεταφορτώθηκαν στο “Ηλίου Αρμα”, και ζήτησε η ειλικρίνειά του να εκτιμηθεί από το δικαστήριο. 
Η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου από τη Ραφήνα, Χρυσή Στεριοπούλου, είπε ότι ο πελάτης της ήτανε χρόνια άνεργος, με μια γυναίκα καρκινοπαθή και δεν είχε τη δυνατότητα άλλης επιλογής λόγω της μεγάλης οικονομικής του ένδειας. 
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην αστυνομικού, Νίκος Καρπέτας και Παναγιώτης Μωράγιωργας, είπαν ότι δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση γιατί δεν πληρούνται τα στοιχεία που προϋποθέτει ο νόμος - ενώ οι διαφυγόντες δασμοί για τα τσιγάρα που μεταφορτώθηκαν στο “Ηλίου Αρμα” δεν ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και ο πελάτης του θα πρέπει να κριθεί για πλημμεληματική λαθρεμπορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου