Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Με υψηλές τιμές ξεκινά η παραγωγή ελαιολάδου ΣΤΑ 4,60 ΕΥΡΩ ΠΩΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Με θετικούς οιωνούς μπαίνουν στα κτήματα  οι  ελαιοπαραγωγοί,  αφού για  τιμές  εκκίνησης  στο  έξτρα  παρθένο ελαιόλαδο  πάνω  από  τα  3,60  ευρώ προϊδεάζουν  οι  πρώτες  πράξεις  στο αγουρέλαιο,  σύμφωνα  με  ρεπορτάζ της  εφημερίδας  Agrenda.  Το  οποίο ξεκινά  πάντοτε  με  εμπορική  τιμή,  τουλάχιστον  1  ευρώ  υψηλότερη  από  αυτές του  συμβατικού. Τον  τόνο  στη  φετινή  ελαιοκομική σεζόν  δίνει  η  Λακωνία  με  τον  Αγροτικό Συνεταιρισμό  Αγίων  Αποστόλων,  οι δημοπρασίες  του  οποίου  αποτελούν βαρόμετρο  για  τις  τιμές  ελαιολάδου στην  Ελλάδα  και  η  συμφωνία  με  την εταιρεία  «Αλτα  Μαρένα»  για  διάθεση προϊόντος  στην  ιταλική  αγορά.  Το  deal, σύμφωνα  με  πληροφορίες,  αφορά προϊόν  που  θα  παραχθεί  στα  συνεταιριστικά  ελαιουργεία  Βατίκων  Λακωνίας το  χρονικό  διάστημα  από  τις  28  Σεπτεμβρίου  έως  και  τις  10  Οκτωβρίου, χωρίς  να  προσδιορίζεται  η  ποσότητα, με  τιμή  στα  4,60  ευρώ  το  κιλό. Την  περσινή  χρονιά,  οι  ποσότητες της  πρώιμης  αυτής  κατηγορίας  ελαιολάδου  που  βγαίνει  από  μη  ώριμο καρπό  και  παρήχθησαν  στη  χώρα  μας ήταν  πολύ  περιορισμένες,  σύμφωνα με  όσα  αναφέρει  στην  Agrenda  στέλεχος  της  ελαιουργικής  εταιρείας  «Γιαννόπουλος»  από  τη  Μεσσηνία,  ενώ πρόπερσι  η  τιμή  ξεκίνησε  από  τα  3,50 ευρώ  ανά  κιλό.


Υψηλή  διατροφική  αξία
Αν  και  η  παραγωγή  γίνεται  σε  περιορισμένη  κλίμακα  στην  Ελλάδα  εδώ  και λίγα  χρόνια,  όλες  οι  ποσότητες  είναι περιζήτητες,  καθώς  το  προϊόν  διακρίνεται  για  την  υψηλή  του  περιεκτικότητα σε  πολυφαινόλες,  με  αποτέλεσμα  ν’ απευθύνεται  σε  απαιτητικές  αγορές  του εξωτερικού  για  φαρμακευτική  χρήση αλλά  και  βρώση σε γκουρμέ εστιατόρια της  Ιταλίας,  των  ΗΠΑ  και  της  Αγγλίας. Ποικιλίες  που  δίνουν  αγουρέλαιο στο  Νομό  Λακωνίας  είναι  η  αθηνοελιά και  στη  Μεσσηνία  η  κορωνέικη,  ενώ σύμφωνα  με  τους  ειδικούς  τα  πλεονεκτήματα  των  παραγωγών  που  δίνουν ελιές  άγουρες  στα  ελαιουργεία  είναι αρκετά.  Πρώτον,  γιατί  όταν  ο  καρπός μαζεύεται  πρώιμος  δίνεται  η  δυνατότητα στο  δέντρο  να  ξεκουραστεί  και  να  έχει υψηλές  αποδόσεις  κάθε  χρόνο,  δεύτερον  γιατί  η  συγκομιδή  γίνεται  μέσα στο  Σεπτέμβριο,  άρα  μέσα  σε  καλύτερες καιρικές  συνθήκες  με  αποτέλεσμα  να εκμηδενίζονται  οι  πιθανότητες  να  υποστούν  ζημιές  οι  καρποί  από  παγετό, χαλάζι  κ.λπ.  άρα  και  το  ρίσκο  των αγροτών.  Τρίτον,  γιατί  το  προϊόν  που παράγεται  έχει  εξαιρετικά  θρεπτικά  συστατικά,  αναγνωρισμένα  μάλιστα  σε παγκόσμιο  επίπεδο,  γεγονός  που  το καθιστά  υπερόπλο  για  την  εγχώρια ελαιοπαραγωγή  και  τους  αγρότες. 

Πηγή:  agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου