Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Το γλοιοσπόριο προσβάλλει ελαιώνες της Μεσσηνίας

Το γλοιοσπόριο προσβάλλει ελαιώνες της Μεσσηνίας, κυρίως τις ελιές Καλαμών, αλλά και κατά τόπους την κορωνέικη. Αυτό ανακοινώνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσηνίας κι ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι το γλοιοσπόριο είναι μύκητας που προκαλεί κυρίως σήψη του ελαιοκάρπου. Τα συμπτώματα εμφανίζονται στους ώριμους καρπούς ή σε αυτούς που βρίσκονται κοντά στο στάδιο της ωρίμανσης. Συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα, είναι η υψηλή υγρασία και η θερμοκρασία μεταξύ 20 και 25°C. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για προσβολές από το μύκητα, γι’ αυτό οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρούν σε ψεκασμούς όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο: περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, περιοχές όπου την προηγούμενη περίοδο υπήρξαν σημαντικά προβλήματα προσβολών, ελαιώνες που μετά από έλεγχο εμφανίζονται στον ελαιόκαρπο αρχόμενα συμπτώματα προσβολών». 

Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται με εγκεκριμένα σκευάσματα και να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ασφαλείας και το διάστημα ανάμεσα στην εφαρμογή και τη συλλογή του καρπού, το οποίο είναι από 15 έως 21 ημέρες. 
Οσον αφορά τα σκευάσματα, η Διεύθυνση ενημερώνει: α) Για το Dodine (Ντοντίν) 15 ημέρες από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή. β) Calcium Copper Sulfate, σε Cu (Χαλκός, Βορδιγάλειος πολτός) 21 ημέρες. γ) Copper Oxychloride, σε Cu (Οξυχλωριούχος χαλκός) 21 ημέρες. δ) Tribasic Copper, σε Cu (Τρι- βασικός θειικός χαλκός) 21 ημέρες. ε) Copper Hydroxide, σε Cu (Υδροξείδιο του χαλκού) 21 ημέρες. στ) Copper Oxide, σε Cu (Υποξείδιο του χαλκού) 21 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου