Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Εως 3,35 ευρώ το κιλό η τιμή του ελαιόλαδου

Στα επίπεδα των 3,30-3,35 ευρώ το κιλό διατηρείται, πάνω από έναν μήνα, η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Λακωνία, με τους παραγωγούς, ωστόσο, να μην πουλάνε εύκολα το προϊόν τους, αν και οι εν λόγω τιμές είναι περίπου κατά 20 λεπτά παραπάνω από τις αντίστοιχες περσινές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ; Η τάση αυτή, που εμφανίζεται και στη Μεσσηνία και άλλες περιοχές, ενδεχομένως οφείλεται στην προσδοκία από πλευράς παραγωγών ότι θα ανέβουν περαιτέρω οι τιμές, στάση που «ενέχει σημαντικό ρίσκο», όπως διαμηνύουν συνεταιριστές και εξαγωγείς. 
Η παραγωγή στη Λακωνία, όπως και στην πλειονότητα των περιοχών, αναμένεται μειωμένη από πέρυσι, που είχε σημειωθεί υπερπαραγωγή. Επίσης, «η απουσία πάγου, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ελαιολάδου υψηλότερης ποιότητας, με χαμηλότερες οξύτητες και καλύτερη γεύση», υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης της «Ελαία Γη», Νίκος Τουτούλης. 

Αντίστοιχα  και στην Τριφυλία, το ελαιόδαδο εμφανίζει πλούσια γεύση, χαμηλές οξύτητες και εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της περιοχής κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο. «Η τιμή παραγωγού στη Μεσσηνία για τις μεγαλύτερες ποσότητες έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στα 3,15 ευρώ το κιλό», σύμφωνα με τον ελαιουργό Ιωάννη Σκιαδά. 
Στο Ηράκλειο, η τιμή παραγωγού τις τελευταίες μέρες βρέθηκε σε ελαφρώς ανοδική πορεία, καθώς έφτασε τα 3,10 ευρώ το κιλό από 3 την προηγούμενη βδομάδα. 

Χαμηλές αποδόσεις στην Ισπανία 
Στην Ισπανία τους πρώτους μήνες της ελαιοσυγκομιδής, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, η παραγωγή ελαιοποιήσιμων ελιών ήταν 250.000 τόνοι, κατά 44% υψηλότερη από την περσινή και 67% παραπάνω από τη μέση των τελευταίων 4 χρόνων, ενώ η παραγωγή ελαιολάδου είναι στους 1.590.407 τόνους, με μία μέση απόδοση 16,98%, χαμηλότερη από την αντίστοιχη περσινή, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Εκεί η συγκομιδή αναμένεται να τελειώσει μες στο Γενάρη, αν οι καιρικές συνθήκες συνεχιστούν ευνοϊκές. Τις τελευταίες μέρες η μέση τιμή παραγωγού στην ισπανική αγορά είναι στα 3,19- 3,21 ευρώ το κιλό, ενώ «την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου ήταν στα 3,05, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 εκ- θέσεων που έχει εκδώσει από την ίδρυσή του, πριν 57 χρόνια”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου