Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Το ελαιόλαδο προστατεύει από την ελκώδη κολίτιδα

Η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της ελκώδους κολίτιδας, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ιατροί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στη Νέα Ορλεάνη και δείχνουν ότι τα άτομα με μια διατροφή πλούσια σε ελαϊκό οξύ - το οποίο υπάρχει στο ελαιόλαδο -έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ελκώδη κολίτιδα. Το ελαϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που περιέχεται στο ελαιόλαδο, στο φυστικέλαιο και στο σταφυλέλαιο, καθώς και στο βούτυρο και σε ορισμένες μαργαρίνες.

Στο πλαίσιο της μελέτης πάνω από 25.000 άτομα ηλικίας 40-65, εκ των οποίων κανείς δεν είχε αυτή τη νόσο, τηρούσαν λεπτομερή ημερολόγια τροφίμων που κατανάλωναν, τα οποία στη συνέχεια μελέτησαν ειδικοί διατροφολόγοι στο Κέιμπριτζ.

Από τους συμμετέχοντες, 22 άτομα εμφάνισαν τη νόσο μετά από καιρό και οι ερευνητές συνέκριναν τη διατροφή τους με εκείνους που δεν την εμφάνισαν και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη ελαϊκού οξέος είχαν 90% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

"Το ελαϊκό οξύ φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης της ελκώδους κολίτιδας μπλοκάροντας χημικές ουσίες στο έντερο που επιδεινώνουν τη φλεγμονή. Εκτιμούμε ότι περίπου οι μισές από τις περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν είχαν καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες ελαϊκού οξέος. Δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ανά ημέρα έχουν προστατευτική δραση", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr Andrew Hart.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια οδυνηρή ασθένεια που επηρεάζει 120.000 ανθρώπους όλων των ηλικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1 εκατομμύριο στις ΗΠΑ. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του βλεννογόνου του ορθού και του παχέος εντέρου, και προκαλεί κοιλιακό άλγος, διάρροια και απώλεια βάρους.

Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να μπορούν τα αποτελέσματα αυτά να θεωρούν οριστικά. Εάν επιβεβαιωθεί ότι το ελαϊκό οξύ δρα πράγματι προστατευτικά, τότε θα μπορούσε να αξιολογηθεί στο μέλλον ως πιθανή θεραπεία για τους ήδη πάσχοντες από κολίτιδα. 

olivenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου