Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Όλα τα έργα της Μεσσηνίας από το ΕΣΠΑ που έκλεισε!


Ντ. Νικολάκου για ΕΣΠΑ: «Διαψεύστηκαν όσοι μας κατηγορούσαν για overbooking»

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την τυπική, πλέον, ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 με το τέλος του 2015 και δηλώνει έτοιμη για τη νέα προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ).
Μάλιστα, σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, υποστηρίζει πως όταν η αιρετή Περιφέρεια ανέλαβε την υλοποίηση του ΕΣΠΑ της Πελοποννήσου, αυτό βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις προόδου και απορροφητικότητας, ενώ στο κλείσιμο του προγράμματος η περιφέρεια μας διεκδίκησε μια από τις πρώτες θέσεις.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένα εμφανίζονται τα στελέχη της Περιφέρειας, για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για έργα που θα συνεχίσουν να εκτελούνται και στη νέα προγραμματική περίοδο, ως «έργα – γέφυρες».
 
Ικανοποιημένοι
Στις 31/12/2015 ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των συγχρηματοδοτούμενων έργων που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007 – 2013 για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η αρμόδια θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, δήλωσε ικανοποιημένη, επισημαίνοντας:
«Μετά από ένα έτος με δύσκολες συνθήκες, όπως ήταν αυτό του 2015 αναφορικά με τις οικονομικές και διαχειριστικές δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ολοκλήρωσε με πλήρη επιτυχία τα έργα του προγράμματος που της είχαν εκχωρηθεί, στη βάση των στόχων που είχαν τεθεί κατά την έγκριση του προγράμματος και των μετρήσιμων αποτελεσμάτων, που αυτό προσέδωσε στους πολίτες της Περιφέρειας και όχι μόνο.
Ο ανά έτος απολογισμός της πορείας του προγράμματος καταγράφει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανοδική του πορεία, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και στο βαθμό ικανοποίησης των πολιτών της Περιφέρειας από τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους. Η υλοποίηση των έργων αυτών ακολούθησε μία άκρως απαιτητική διαδικασία διαχείρισης, η οποία από την αρχική ωρίμανση των έργων και την ένταξή τους στο πρόγραμμα, μετέβη στην πλέον δύσκολη φάση της δημοπράτησης, της κατασκευής και εν τέλει της αποπληρωμής αυτών. Είναι προφανές ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας που συνέβαλλαν στην εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος συνεργάσθηκαν μεταξύ τους σε πολλά επίπεδα, αφού η διαχειριστική και τεχνική πληρότητα των παρεμβάσεων, απαίτησε συνεχή παρακολούθηση για την επίλυση των προβλημάτων, ενώ πρόσθετοι απρόβλεπτοι και αστάθμητοι αρνητικοί παράγοντες όπως αυτοί της κεντρικής χρηματοδότησης των έργων και της τραπεζικής στενότητας και περιορισμών, δυσκόλεψαν σημαντικά την επίτευξη των στόχων  το 2015».
 
Κάλυψη όλων των κωδικών
Η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι καλύφθηκαν όλοι οι κωδικοί του προγράμματος και δεν τέθηκε υπήρξε θέμα απένταξης για έργα.
«Παραλάβαμε το Ιούλιο του 2011, την ευθύνη διαχείρισης του ΕΣΠΑ περιόδου 2007-2013. Η Περιφέρεια τότε, σε επίπεδο επικράτειας σε σχέση με τους δείκτες ένταξης απορρόφησης και πληρωμών, βρισκόταν στην προτελευταία θέση, με μονοψήφιο αριθμό προόδου. Καταφέραμε τέλος 2015 να κλείσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο από το ίδιο το Υπ. Οικονομικών χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο δυναμικά της χώρας, με υπερκάλυψη όλων των κωδικών μας. Για παράδειγμα οι κωδικοί Υγείας και Παιδείας το 2011 είχαν αδιάθετα 90 εκατ. ευρώ. Τώρα έκλεισαν χωρίς να πάει ούτε 1 ευρώ χαμένο. Αποδείχθηκε ότι όσοι μας κατηγορούσαν για overbooking δεν είχαν καθόλου δίκιο.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε σε αυτή την περίοδο να κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες των διαλυμένων εργολαβιών που είχαμε από προηγούμενα προγράμματα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το δρόμο Ρωμανού – Γαργαλιάνοι στη Μεσσηνία ή το Σκούρα – Πυρί στη Λακωνία. Και όχι μόνο λήξαμε τα θέματα των διαλυμένων εργολαβιών, αλλά καταφέραμε ένα εντάξουμε την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών στη νέα προγραμματική περίοδο, ως «έργα –γέφυρες».
Παρά τα αντιξοότητες με τη ρευστή πολιτική κατάσταση και τα οικονομικά λόγω capital controls, καταφέραμε να πληρώσουμε όλα τα εκτελεσμένα έργα και να είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή να εντάξουμε στο ΣΕΣ 2014-2020 ώριμα αναπτυξιακά έργα για την περιφέρεια για τα οποία σύντομα θα μιλήσουμε αναλυτικά».
 
«Έτοιμοι για το ΣΕΣ»
Στη νέα προγραμματική περίοδο, οι Περιφέρειες θα είναι ενισχυμένες με την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων. Η κα Νικολάκου, τόνισε πως ήδη έχουν ξεκινήσει ευρείες συσκέψεις της περιφέρειας σε επίπεδο νομών. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε ήδη στην Κορινθία με τους Δήμους και προγραμματίζονται και οι επόμενες.
«Είμαστε έτοιμοι, δουλεύουμε καθημερινά και γίνονται συσκέψεις με φορείς και υπηρεσίες για να μπορέσουμε σε συνεργασία με όλους από την πρώτη στιγμή που θα ανοίξουν οι προσκλήσεις των προγραμμάτων να εντάξουμε  έργα. Η εμπειρία που αποκτήσαμε είναι πολύτιμη, αφού στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 η διαχείριση του προγράμματος είναι πλήρως αποκεντρωμένη, οι οικονομικές συνθήκες όμως εξακολουθούν να παραμένουν δύσκολες και ως εκ τούτου απαιτείται εγρήγορση και συνεργασία για την επίτευξη των νέων στόχων που έχουν τεθεί», κατέληξε.
 
Έργα
Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει κάνει η Περιφέρεια, η εικόνα των έργων στη Μεσσηνία από το ΕΣΠΑ που έκλεισε έχει ως εξής:
Ολοκληρωμένα έργα ή έργα που ολοκληρώνονται άμεσα, συνολικού προϋπολογισμού 22.524.136,96 ευρώ:
- Βελτίωση 9ης επαρχιακής οδού, τμήμα εισόδου Κορώνης -τεχνικά έργα σταθεροποίησης κατολίσθησης, 2.300.000.
- Ισόπεδος κόμβος αερολιμένα Καλαμάτας, 850.000.
-  Ολοκλήρωση Λυκείου Φιλιατρών,       2.700.000.
- Βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων και  ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης, 230.000.
-  Κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου Πεταλιδίου, 307.000 (υπολείπονται μικροεργασίες που ολοκληρώνονται έως 30-1-2016).
- Κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου Μεθώνης, 270.000 (υπολείπονται μικροεργασίες που ολοκληρώνονται έως 30-1-2016).
-  Κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου Βλαχόπουλου, 260.000 (ολοκληρώνεται έως 30-5-2016)
- Μελέτη αναδιαρρύθμισης ισόγειου του κτιρίου των εξωτερικών ιατρειών-διοίκησης του νοσοκομείου -Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας, 1.250.000. (ολοκληρώνεται έως 30-5-2016).
- Βιοκλιματική αναβάθμιση νοσηλευτικής μονάδας Καλαμάτας, 1.650.000
-  Έργα παράκτιας προστασίας και ανάπλασης ακτών Δήμου Αβίας και Μ. Μαντίνειας , υποέργο 1: Ακρογιάλι, 4.850.000
- Έργα παράκτιας προστασίας και ανάπλασης ακτών Δήμου Αβίας και Μ. Μαντίνειας- υποέργο: λοιπές περιοχές εκτός Μ. Μαντίνειας και Ακρογιαλίου, 4.920.000
- Πιλοτική ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αντιπυρική προστασία και αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών Μεσσηνίας, 1.460.000.
- Κατασκευή εσωτερικών δικτύων  αποχέτευσης λυμάτων Δολών Αβίας, 540.569,17
- Κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων Αβίας, 936.567,79.
Το έτος 2015 δημοπρατήθηκαν τα εξής έργα της Μεσσηνίας:
- Ολοκλήρωση οδού Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, τμήμα της Ε.Ο. Κυπαρισσίας – Φιλιατρών – Πύλου,          10.335.000 (έργο γέφυρα με ΣΕΣ)
- Μελέτη για την κατασκευή της Επ.Ο. Ασπρόχωμα - Μεσσήνη – Ριζόμυλος, 1.353.000
- Μελέτη για την κατασκευή της Επ.Ο. Πύλος-Ρωμανός, 1.600.000.
- Ολοκλήρωση μελετών του δρόμου Καλαμάκι- Κορώνη, 765.000.
- Βελτίωση 1ης Ε.Ο. Καλαμάτας - Καρδαμύλης - Οιτύλου και παράκαμψη οικισμών, 2.530.195

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου