Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HORIZON 2014-2020


Συνεχίζοντας δυναμικά την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των υποδομών και του τρόπου λειτουργίας του, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος συμμετέχει στην πρόταση EnerBe, που αφορά στην ερευνητική προσέγγιση της ενεργειακής συμπεριφοράς των χρηστών ενός κτιρίου.
Η πρόταση υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON με εταίρους πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, από την Ιταλία, την Ελβετία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Ο Δήμος μας συμμετέχει μέσω του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, θα εγκατασταθούν αισθητήρες σε ένα από τα κτίρια του Δήμου και με τη βοήθεια ειδικού ερευνητικού λογισμικού, θα παρακολουθείται η ενεργειακή κατανάλωση σε σχέση με τις συνήθειες και τον τρόπο λειτουργίας των χρηστών του κτιρίου.
Οι δραστηριότητες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών φιλικών προς το χρήστη, μέσω των ενδείξεων αισθητήρων (όπως οι έξυπνοι μετρητές, εργαλεία μέτρησης θερμότητας, έξυπνες πρίζες, έξυπνες συσκευές), σε συνδυασμό με έξυπνους αυτοματισμούς, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, διαμέσου της αλλαγής της συμπεριφοράς των τελικών χρηστών. Οι λύσεις θα αφορούν στην ενημέρωση των καταναλωτών, όπως διαχειριστές κτιρίων, ιδιοκτήτες καθώς και τελικοί χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων, των επισκεπτών και δημοσίων φορέων, ώστε να συμμετάσχουν και να συνεργαστούν για την επίτευξη της εξοικονόμησης ενέργειας.
Χωρίς κανένα κόστος, ο Δήμος θα επωφεληθεί από τα συμπεράσματα των μελετών, επιτυγχάνοντας, επιπλέον, καλύτερη προετοιμασία, εν όψει των προγραμμάτων χρηματοδότησης για ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι ο Δήμος θα προβληθεί μέσω μίας πρότασης που συγκεντρώνει πολλά και γνωστά Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και εταιρίες.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου