Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Νέα σύσκεψη για την xylella

Σύσκεψη με θέμα την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της xylella, του επικίνδυνου οργανισμού καραντίνας που απειλεί τον ελαιοκομικό τομέα στη χώρα μας, έγινε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και ερευνητές από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. 
Το βακτήριο xylella fastidiosa διαπιστώθηκε το 2013 στη Νότια Ιταλία, όπου και θεωρείται υπεύθυνο για την καταστροφή σημαντικού τμήματος του ελαιώνα της Απουλία. Με βάση τη σημαντικότητα της ελαιοκαλλιέργειας για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, όπως και λόγω της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από το βακτήριο αυτό, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής υπό το γενικό γραμματέα του υπουργείου, για τη σύνταξη εθνικού σχεδίου δράσης, ώστε να αντιμετωπιστούν ολιστικά οι οργανισμοί καραντίνας.

Το σχέδιο θα εξειδικεύεται σε ειδικότερες δράσεις για την xylella, το συντρύχιο, την τριστέτσα, το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών κ.λπ. Κύριος στόχος του εθνικού σχεδίου δράσης είναι: Η αποτροπή εισόδου των οργανισμών καραντίνας που δεν έχουν εισέλθει ακόμη στη χώρα. Η προσπάθεια εξάλειψης των οργανισμών που έχουν ήδη εισέλθει και ο λεπτομερής σχεδιασμός των δράσεων στην περίπτωση που ένα νέο παθογόνο εισέλθει στη χώρα. 
Για την τελευταία περίπτωση, ειδικά για την xylella υπάρχει δέσμευση εκπόνησης εθνικού σχεδίου δράσης για κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του 2016. Η δέσμευση αυτή διατυπώνεται ρητά στην πρόσφατη εκτελεστική απόφαση (2015/2417/ΕΕ της 17/12/2015) με την οποία τροποποιείται η εκτελεστική απόφαση 2015/789 της Ε.Ε. Ση- μειώνεται ότι η εκπόνηση τεκμηριωμένου εθνικού σχεδίου δράσης και η υποβολή του στην Ε.Ε. αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση σε χρηματοδοτική ενίσχυση από ενωσιακούς πόρους καθώς και την πρόσληψη μόνιμου ή και έκτακτου προσωπικού. 
Τα 3 κρίσιμα σημεία που προέκυψαν από τη σύσκεψη είναι: Η εντατικοποίηση των επισκοπήσεων με την απαραίτητη συνεργασία όλων των συναρμοδίων περιφερειακών υπηρεσιών της χώρας. Η διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων στα σημεία εισόδου, εισαγωγής και εμπορίας φυτικού υλικού. Η απαραίτητη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, δηλαδή Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων, Οικονομικών, Οικονομίας - Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, για την επιτυχία του σχεδίου δράσης· ενώ καθοριστικός παράγοντας είναι η συνεργασία και ο συντονισμός με τις Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες και τις Περιφέρειες της χώρας. Η απειλή από τους οργανισμούς καραντίνας είναι εθνικών διαστάσεων, καθώς δεν απειλείται με καταστροφή μόνο ένα μέρος της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά απειλείται το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και η στροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Για τη σπουδαιότητα του θέματος επισημαίνεται ότι η ολλανδική Προεδρία της Ε.Ε. έχει εντάξει στις 5 προτεραιότητες της, την Anti-microbial Resistance (αντμικροβιακή αντίσταση). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου