Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η χαμηλή παραγωγή σε Ιταλία και Ισπανία ανεβάζει τις τιμές

Αύξηση της τάξεως του 20% σημειώνεται διεθνώς στην τιμή του ελαιολάδου. Αιτία φαίνεται να είναι το βακτήριο Xylella fastidiosa, που "χτύπησε" πολλά ελαιόδεντρα στη Νότια Ιταλία και η χαμηλή παραγωγή στην Ισπανία, ενώ οι παραγωγοί ελαιολάδου στις δύο παραπάνω χώρες έχουν δει την κορυφαία θέση τους ως εξαγωγείς να "διαβρώνεται" από την Τυνησία. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα των "Financial Times" αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι αγοραστές ξόδεψαν το 2015 συνολικά 231 εκατ. ευρώ παραπάνω σε ελαιόλαδο», ανέφερε ο ερευνητικός όμιλος IRI, αφού η τιμή λιανικής αυξήθηκε κατά ένα μέσο όρο 19,8% σε όλη την Ευρώπη τους 11 πρώτους μήνες του περασμένου έτους. Οι τιμές χονδρικής του ελαιολάδου υψηλής ποιότητας εκτοξεύτηκαν πέρυσι έπειτα από μια έξαρση βακτηρίων στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, που μόλυνε τουλάχιστον ένα εκατ. δέντρα. Αυτό ήρθε καθώς οι τιμές του ελαιολάδου είχαν ήδη αυξηθεί λόγω φτωχών σοδειών στην Ισπανία και την Ιταλία, τους δύο παραδοσιακά κορυφαίους παραγωγούς του κόσμου.

 "Η σοδειά της Ιταλίας πέρυσι ήταν η μικρότερη εδώ και 25 χρόνια. Ηταν καταστροφή", σχολίασε ο Βίτο Μαρτιέλι, αναλυτής στη Rabobank με έδρα την Ολλανδία. Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου έπεσε κατά 26% τη χρονιά συγκομιδής 2014- 2015, σε 2,4 εκατ. τόνους, αφού η παραγωγή στην Ισπανία και την Ιταλία έπεσε σχεδόν στα μισά, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Οι φτωχές ευρωπαϊκές σοδειές συνέπεσαν με μια τεράστια σοδειά στην Τυνησία, εκσφενδονίζοντας τη βορειοαφρικανική χώρα στην κορυφή των εξαγωγέων ελαιολάδου και καθιστώντας την δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό μετά την Ισπανία. Η Τυνησία πούλησε 303.000 τόνους ελαιολάδου σε αγορές του εξωτερικού κατά τη χρονιά συγκομιδής 2014- 2015, δηλαδή πάνω από πέντε φορές η ποσότητα που πούλησε την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το συμβούλιο. Η παραγωγή ανήλθε συνολικά στους 340.000 τόνους, έναντι 70.000 τόνων την προηγούμενη χρονιά. Οι πολλαπλασιαστές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έναντι του αργού Brent, του διεθνούς δείκτη αναφοράς για το πετρέλαιο, έχουν επίσης εκτοξευτεί. Πριν την απότομη πτώση του στα μέσα του 2014, η τιμή του αργού ήταν το ένα πέμπτο σε σχέση με εκείνη του ελαιολάδου. Αν και το ελαιόλαδο έπεσε από το peak του των 5.886 δολαρίων ανά τόνο τον περασμένο Αύγουστο, έχει πλέον 17 φορές την τιμή του Brent, το οποίο διαπραγματεύεται στα 34 δολάρια το βαρέλι. Η αύξηση στην τιμή επηρεάζει πλέον τους αγοραστές. Η Anne Lefranc, επικεφαλής στο ευρωπαϊκό μάρκετινγκ στην IRI, επεσήμανε πως το ''premiumisation του ελαιολάδου θα στρέψει τους καταναλωτές πολλών χωρών σε άλλα προϊόντα. Η αύξηση στην τιμή έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση", τόνισε η ειδικός, προσθέτοντας πως "είναι ένα σταθερό προϊόν σε κάποιες χώρες, αλλά αν πάτε στη Βρετανία και σε άλλες χώρες θεωρείται ένα είδος πολυτέλειας". 
Η ανατάραξη στο ελαιόλαδο της Ευρώπης αναμένεται να χαλαρώσει φέτος, καθώς οι συνθήκες καλλιέργειας στην Ιταλία και την Ισπανία έχουν βελτιωθεί, παρατήρησε ο κ. Μαρτιέλι. 
Η σοδειά της Τυνησίας, από την άλλη, προβλέπεται πως θα πέσει απότομα λόγω σποραδικών βροχοπτώσεων και διότι τα ελαιόδεντρα δεν μπορούν να παράγουν καλή σοδειά για δύο συνεχόμενες χρονιές, με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου να προβλέπει πως οι εξαγωγές και η παραγωγή της χώρας θα πέσουν τουλάχιστον στο μισό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου