Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η 191Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΣΧΟΙΝΟΛΑΚΑ

Παρά το βροχερό καιρό, εορτάστηκε και φέτος με λαμπρότητα η 191η επέτειος της Μάχης της Σχοινόλακας, της νικηφόρας μάχης, που κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων, συνέβαλλε στη θετική έκβαση της επανάστασης.

Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, στη Σχοινόλακα, όπου μετά το πέρας της, τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων. Σε αναγνώριση του ηρωισμού τους κατατέθηκαν στεφάνια από τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Περικλή Μαντά, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, Αντιδήμαρχο Πύλου-Νέστορος κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου κ. Λεωνίδα Γουρνά και τον Αστυνόμο Β’ κ. Ηλία Γρίβα, ενώ ο κ. Ιωάννης Λαδάς, καθηγητής Γυμνασίου, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, εξαίροντας τη σπουδαιότητα του γεγονότος. Στη συνέχεια, ο Λαογράφος-Συγγραφέας, κ. Κωνσταντίνος Μπαλαφούτης, στο λόγο του, εμπλούτισε τις γνώσεις των παρευρισκομένων, με περισσότερα ιστορικά στοιχεία.


Η επέτειος της νικηφόρας μάχης της Σχοινόλακας εορτάζεται κάθε χρόνο την 15η Μαρτίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα, από το 1994, με ενέργειες του κ. Μπαλαφούτη, βασισμένες σε ιστορικές πηγές και μελέτες.

Στον εορτασμό της επετείου, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν ο Αντιδήμαρχος, κ. Λεωνίδας Γαϊτάνης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, κ. Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος,  εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Πύλου και αρκετοί πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου