Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ελαιόλαδο στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Μια νέα μελέτη για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II (Ιταλία), απέδειξε ότι η χρήση του μειώνει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μετά το φαγητό, κάτι που δεν παρατηρείται όταν αντί για αυτό χρησιμοποιείται βούτυρο.
Όπως δήλωσε στο ισπανικό περιοδικό Mercacei η Angela A.Rivellese, καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Διαιτητικών Επιστημών του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής και Χειρουργικής, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και έχει ήδη αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες σε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στο λιπώδες ήπαρ. 
Οι ασθενείς έλαβαν μέρος στις δοκιμές από τις οικίες τους, με τη βοήθεια ενός εξ αποστάσεως ολοκληρωμένου συστήματος μέτρησης με αντλίες ινσουλίνης, συνεχή παρακολούθηση και καταγραφή της γλυκόζης, και άμεση μετάφραση των κλινικών στοιχείων. Για τους ασθενείς με διαβήτη τύποι 1 ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις των τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά για το χρονοδιάγραμμα και τη δόση χορήγησης της ινσουλίνης στα γεύματα. 

Ο περιορισμός του επιπέδου μεταγευματικής γλυκόζης όχι μόνο συμβάλλει στην πρόληψη των χρόνιων επιπλοκών του διαβήτη αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η ερευνήτρια εξήγησε ότι ''τα ευεργετικά αποτελέσματα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που παρατηρήθηκαν στη μελέτη αυτή μπορεί να σχετίζονται, εκτός από την περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά, και σε άλλα βιοενεργά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες με την αντιοξειδωτική τους δράση. Από την άλλη πλευρά, ας μην ξεχνάμε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μια λιπαρή ουσία πλούσια σε θερμίδες. Ως εκ τούτου, η ποσότητα που χρησιμοποιείται, τόσο σε διαβητικούς όσο και μη, πρέπει πάντα να συνεκτιμάται με τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Η μελέτη αυτή είναι ένας ακόμη λόγος να εξαπλωθεί η κατανάλωσή του σε όλο τον κόσμο.''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου