Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Τοπική γιορτή στη Μεθώνη η 3Οή Απριλίου

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος, η 30ή Απριλίου καθιερώνεται ως τοπική εθνική γιορτή και αργία της Μεθώνης, προς τιμήν της επετείου της Ναυμαχιας της Μεθώνης, που έγινε στις 30/4/1825. 
Με την απόφασή του αυτή το Δ.Σ. αποδέχθηκε την ομόφωνη απόφαση - πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Μεθώνης. 
Σύμφωνα με την απόφαση: Η οργάνωση των εκδηλώσεων θα γίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Πύλου - Νέστορος και την Τοπική Κοινότητα Μεθώνης. 
Η 30ή Απριλίου καθιερώνεται ως ημέρα αργίας για τα σχολεία της Μεθώνης. Πρόκειται να κατασκευαστεί μνημείο στη Μεθώνη, για τον Ανδρέα Μιαούλη, όπου εκεί θα είναι και το επίκεντρο των εκδηλώσεων. Οπως αναφέρθηκε στη συζήτηση του θέματος, «στις 30 Απριλίου 1825 ο Ανδρέας Μιαούλης που βρισκόταν έξω από το λιμάνι της Μεθώνης, με τους γενναίους πυρπολητές Γεώργιο Πολίτη, Ανδρέα Πιπίνο, Αναγνώστη Δίμαμα, Δημήτριο Τσαπαλη, Αντώνιο Μπίκο, Μαρίνη Σπαχη επέπεσαν εναντίον 26 αραγμένων τουρκικών πλοίων, πλησίον του κάστρου της Μεθώνης και πυρπόλησαν παραδίδοντας στις φλόγες και τα 26 τουρκικά καράβια. 
Η καταστροφή ήταν μεγάλη και όλα αυτά τα πέτυχαν οι Ελληνες χωρίς καμιά απώλεια, χωρίς κανένας ναύτης να φονευθεί, πράγμα το οποίο ενίσχυσε τη γνώμη ότι αν οι Ελληνες δεν είχαν περιπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο και αν η κυβέρνηση είχε φροντίσει για το στόλο, μπορούσε έγκαιρα να εμποδιστεί η να ματαιωθεί η απόβαση του Ιμπραήμ. Η δε εκραγείσα πυριδιταποθήκη του φρουρίου της Μεθώνης που έγινε την ημέρα εκείνη, συντέλεσε στην άτακτη φυγή του εχθρού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου