Τι έφερε στο φως η σκαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 2015
Πλούσιο το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2015, όπως παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή, από το γενικό γραμματέα της, ακαδημαϊκό Βασίλειο Πετράκο. Από τη Λακωνία μέχρι τη Σύρο και τη Γλυφάδα, μια σειρά από σημαντικές ανασκαφές διεξάγονται υπό την αιγίδα της.
Αυτές που ξεχωρίζουν και έχουν σχέση με τη Μεσσηνία είναι:
-Στην Αρχαία Μεσσήνη συνεχίστηκαν οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες του Πέτρου Θέμελη, όπως οι αποκαταστάσεις του περιστυλίου και του ψηφιδωτού γεωμετρικού δαπέδου του κρεοπωλείου και της στοάς του, η συντήρηση του ψηφιδωτού δαπέδου της μεγάλης αίθουσας εντός συγκροτήματος του 3ου - 4ου αι. μ.Χ. (στα δυτικά του αρχαίου θεάτρου) με την επιγραφή «Παράμονος αναγνώστης εποίησε», καθώς και η αποκάλυψη ενός άλλου ψηφιδωτού, βόρεια της αίθουσας αυτής, με γεωμετρική διακόσμηση και την κτητορική επιγραφή «Θεόδουλος επίσκοπος ποιεί».
«Όπως συμπεραίνει ο ανασκαφέας, το όλο συγκρότημα είχε λατρευτικό προορισμό, ήταν μια πρώτη εκκλησία, πριν καθιερωθεί και επιβληθεί ο τύπος της βασιλικής, που επικράτησε και διατηρείται έως σήμερα», δήλωσε ο κ. Πετράκος.
Σημαντικές είναι, επίσης, οι έρευνες, που συνεχίζονται, στην Αρχαία Θουρία και στην Ίκλαινα.
Εκτός από τις ανασκαφές, ο γ.γ. της Αρχαιολογικής Εταιρείας αναφέρθηκε και στο εκδοτικό της έργο, όπως η δημοσίευση των μελετών για τους μεσοελλαδικούς τύμβους στη θέση Βρανά του Μαραθώνα, που είχε ανασκάψει ο Σπυρίδων Μαρινάτος, αλλά και η έκδοση του έργου του κ. Πετράκου, «Ημερολόγιο Αρχαιολογικό. Τα χρόνια του Καποδίστρια 1828 -1832», που αποτελείται από τρεις τόμους.
Ο κ. Πετράκος, τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεχή μείωση των πόρων της Εταιρείας, η οποία, αντί να ενισχύεται για το έργο της, «αντιμετωπίζεται ως κοινή κερδοσκοπική επιχείρηση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου