Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016

Στο 1 δισ. η επίδραση της Costa Navarino στην οικονομία

Η συνολική οικονομική επίδραση της λειτουργίας του τουριστικού συγκροτήματος της Costa Navarino στη χώρα μας από την έναρξη των εργασιών κατασκευής μέχρι και σήμερα εκτιμάται ότι αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα που διενεργήθηκε και παρουσιάζει σήμερα η «Κ» σε σχέση με το οικονομικό όφελος που προκάλεσε στην τοπική οικονομία η ανάπτυξη της Costa Navarino.
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι πλέον ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα της χώρας χάρη στη λειτουργία του τουριστικού συγκροτήματος.

Με 1.100 πτήσεις για τη φετινή χρονιά, έχει αυξήσει τη δραστηριότητά του κατά 370% σε σχέση με το 2009. Το 86,5% των επιβατών διαμένει σε τοπικά ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ το 13,5% στην Costa Navarino. Από την πλευρά της, η ΤΕΜΕΣ, ιδιοκτήτρια εταιρεία της Costa Navarino, έχει επενδύσει στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, κατέστη εφικτή η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν καθώς από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αρχίζει και τελειώνει η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα, με τις πρώτες πτήσεις να ξεκινούν από τον Φεβρουάριο και να διαρκούν μέχρι τέλη Νοεμβρίου.
Tα άμεσα έσοδα από την αύξηση των επισκεπτών στη Μεσσηνία για το 2016 αναμένονται σε 17,5 εκατ. ευρώ. Η δευτερογενής επίδραση των εσόδων στην τοπική οικονομία ανέρχεται σε επιπλέον 28,8 εκατ. ευρώ.
Εχει υπολογισθεί ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στην Costa Navarino, 1,65 ευρώ δαπανάται εκτός του συγκροτήματος. Επίσης, 2,25 εκατ. ευρώ προκύπτουν ετησίως για τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης λόγω των περίπου 75.000 γευμάτων των επισκεπτών της Costa Navarino στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, το 60% των προμηθειών της προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις της Μεσσηνίας.
H εταιρεία έχει διοργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις με περισσότερες από 450 συμμετοχές. Σε εκπαιδευτικά ταξίδια της Costa Navarino για ενημέρωση παραδειγμάτων καλών πρακτικών άλλων προορισμών έχουν συμμετάσχει 40 τοπικοί επιχειρηματίες. Περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. σε υποδομές που αφορούν το σύνολο της περιοχής για μελέτες διαχείρισης υδάτων, κατασκευής οδικών αξόνων κ.ά.
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς το 10% του συνολικού προϋπολογισμού της επενδύεται προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε πάνω από το 90% της συνολικής επιφάνειας της Costa Navarino παραμένει ακάλυπτο, με κύρια χρήση το φυσικό ή το οργανωμένο πράσινο.

"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 31/07/2016

1 σχόλιο:

  1. ορφανή έρευνα ορφανά αποτελέσματα
    το άρθρο μοιάζει αρκετά αστοιχείωτο δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή