Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Δύο αρχαιολόγοι στα ίχνη των θησαυρών του Νέστορα στην αρχαία Ίκλαινα

Έχουν αφιερώσει τη ζωή τους και την επιστημονική τους καριέρα  στην αναζήτηση των αρχαιολογικών θησαυρών του Νέστορα. Δύο σπουδαίοι αρχαιολόγοι, που τυγχάνει να είναι και ανδρόγυνο, βρίσκονται πίσω από τις σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της αρχαίας πόλης της Ίκλαινας. Ο λόγος για τον Μιχάλη Κοσμόπουλο και την Ντέμπορα Ρουσίλο – Κοσμοπούλου.
Ήταν καλοκαίρι του 1996 όταν οι αρχαιολόγοι Μιχάλης Κοσμόπουλος και Ντέμπορα Ρουσίλο – Κοσμοπούλου, ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό που έμελλε να εξελιχθεί σε έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, με την αρχαία πόλη της Ίκλαινας. Έκτοτε η περιοχή έχει γίνει δεύτερο σπίτι τους. Ειδικά από το 2000, όταν και ξεκίνησε η οργανωμένη ανασκαφή του χώρου, κάθε καλοκαίρι βρίσκονται στην περιοχή, φέρνοντας στο φως, αργά αλλά σταθερά, ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Μυκηναϊκής περιόδου, του Βασιλείου του Νέστορα.
Μια ολόκληρη πόλη
Ουσιαστικά οι δύο αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει μια ολόκληρη πόλη, έκτασης 100 στρεμμάτων περίπου. Η πόλη αυτή ήταν διοικητικό κέντρο την περίοδο 1600-1200 πχ και διέθετε εντυπωσιακά κυκλώπεια τείχη. Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως σπουδαία ευρήματα όπως κρατικά αρχεία (γραμμένα στην γραμμική Β), υποδομές όπως πλατείες, πλακόστρωτους δρόμους, αγωγούς ύδρευσης, αποχετευτικό σύστημα, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, αποθήκες και βέβαια οικίες των κατοίκων.
Η αρχαιότερη γραφή στην Ευρώπη!
Οι δύο αρχαιολόγοι, το 2011 έφεραν στο φως μια πήλινη πινακίδα της Μυκηναϊκής εποχής που θεωρείται ότι φέρει γραμμένη την αρχαιότερη ελληνική – και άρα ευρωπαϊκή- γραφή. Η πινακίδα βρισκόταν μέσα σε έναν ελαιώνα αποτελεί ουσιαστικά ένα θραύσμα διαστάσεων 2,5 εκ. ύψους και 4 εκ. πλάτους και η χρονολόγησή της τοποθετείται περίπου στο 1450 π.χ.
Δηλαδή είναι πρωιμότερη κατά πολύ με τις υπόλοιπες γνωστές πινακίδες. Η γραφή στην οποία είναι γραμμένο το μικρό κείμενο που σώζεται, είναι η Γραμμική Β και περιλαμβάνει από τη μία πλευρά τον σχηματισμό ρήματος που σχετίζεται με την κατασκευή και από την άλλη ονόματα και αριθμούς, που πιθανότατα αντιστοιχούν σε κάποιον κατάλογο ιδιοκτησίας.
 Οι χειμώνες στην Αμερική
Οι δύο αρχαιολόγοι είναι καθηγητές του πανεπιστημίου του Μιζούρι, στο Σαιντ Λούις των ΗΠΑ, όπου και τους χειμώνες διδάσκουν τα μυστικά της αρχαιολογίας στους φοιτητές τους. Το μυαλό πάντα όμως βρίσκεται στην Ελλάδα, στην αρχαία πόλη της Ίκλαινας. Και οι δυο περιμένουν πως και πως την έλευση του καλοκαιριού για να έρθουν και πάλι στο «σπίτι» τους, να φέρουν στο φως του ήλιου ακόμα περισσότερα στοιχεία για την αρχαία πόλη του Βασιλείου του Νέστορα. Κάθε καλοκαίρι, μαζί με τα παιδιά τους τις περισσότερες φορές, επιστρέφουν για να αποκαλύψουν την σπουδαία κληρονομιά του Νέστορα.
Παγκόσμιο ενδιαφέρον
Η ανασκαφή στην περιοχή έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ανασκαφικό ενδιαφέρον. Εκατοντάδες αρχαιολόγοι και φοιτητές αρχαιολογίας έχουν συμμετάσχει στις έρευνες όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο φέτος στην περιοχή βρίσκονται περίπου 60 φοιτητές και αρχαιολόγοι από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, προκειμένου να συμμετάσχουν στις ανασκαφικές εργασίες. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, λαμπροί επιστήμονες και παθιασμένοι φοιτητές μπολιάζονται στην πράξη με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και εν συνεχεία μετατρέπονται σε ένθερμους φιλέλληνες.
Η Μανιάτισσα με το Ιταλικό όνομα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντέμπορα Ρουσίλο, παρά το γεγονός ότι το όνομά της είναι Ιταλικό, είναι Ελληνίδα. Και όχι μια απλή Ελληνίδα. Είναι Μανιάτισσα! Ο πατέρας της είναι Ιταλός, αλλά η μητέρα της είναι από τη Μεσσηνιακή Μάνη. «Είμαι Μανιάτισσα, κατάγομαι από την Τραχήλα» μας είπε με καμάρι η ίδια με βλέμμα που έλαμπε κάτω από τον καυτό ήλιο της αρχαίας πόλης του βασιλιά Νέστορα.
Ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Ίκλαινας:
Untitled-6αρχ22
Η ψηφιακή αναπαράσταση της περιοχής αποκαλύπτει πόσο σπουδαία πόλη ήταν η αρχαία Ίκλαινα:

Untitled-88
Untitled-77

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου