Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Πρωταθλήτρια η Καλαμάτα στον Τουρισμό


Κερδισμένοι προορισμοί για τη φετινή σεζόν αναδεικνύονται η Κρήτη, η Καλαμάτα, τα Ιόνια Nησιά και οι Κυκλάδες, ενώ χαμένοι τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο, η Κως και οι εξαρτώμενοι από τον οδικό τουρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία με τις διεθνείς αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του έτους που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Αναλυτικά, για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου οι διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας παρουσίασαν αύξηση κατά 4,9%, ξεπερνώντας τα 5,9 εκατ. Στη Μύκονο οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν 20,5%, στην Καλαμάτα κατά 15,8%, στη Σαντορίνη κατά 13,1%, στο Ηράκλειο κατά 11,9% και στην Κέρκυρα κατά 11,5%. Μικρές αυξήσεις της τάξης του 4% και 4,2% παρουσίασαν και οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Στον αντίποδα, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη Μυτιλήνη εμφάνισαν πτώση κατά 63,1%, στη Σάμο κατά 39% και στην Κω κατά 17,9%.
Σε ό,τι αφορά τον Ιούνιο, οι συνολικές αεροπορικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 4,1%, αγγίζοντας τα 2,5 εκατ.
 
Πτώση οδικών αφίξεων
Οι οδικές αφίξεις για το εξάμηνο παρουσίασαν πτώση κατά 7,4%, φθάνοντας τα 4,2 εκατ. Μόνο τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 9% και περιορίσθηκαν σε 1,16 εκατ.
Η πιο σημαντική πτώση σε ποσοστό 32% καταγράφεται από τη βουλγαρική αγορά.
 
Ρευστή τουριστική περίοδος
Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι η τουριστική περίοδος που διανύουμε παραμένει ρευστή και χαρακτηρίζεται από τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Παράλληλα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χρονιά στο σύνολό της θα κλείσει θετικά, διευκρινίζει ότι αυτό δε θα αντικατοπτρίζει την εικόνα σε όλους τους προορισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εσόδων για το κράτος, την απασχόληση και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.
Αναφορικά με την τουριστική επιχειρηματικότητα, ο Σύνδεσμος θεωρεί βέβαιο ότι με την ισχύουσα υπερφορολόγηση η όποια άνοδος σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων δε θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων.
 
Ρεκόρ ανόδου για κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
Στο μεταξύ, ρεκόρ ανόδου σημείωσαν οι κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για την καλοκαιρινή περίοδο σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μέσα από το σύστημα του on-line ταξιδιωτικού γραφείου travelplanet24 που λειτουργεί σε 45 χώρες. Αναλυτικά, οι κρατήσεις εισιτηρίων για τους μήνες Ιούνιος - Αύγουστος παρουσίασαν αύξηση κατά 50%. Την Τετάρτη 7 Ιουλίου σημειώθηκε ρεκόρ με περισσότερες από 600 κρατήσεις στην Ελλάδα.
Βάσει των στοιχείων από το σύστημα κρατήσεων του γραφείου, κορυφαίες ταξιδιωτικές επιλογές για τους Έλληνες αναδεικνύονται η Μύκονος, η Πάρος, η Τήνος, η Νάξος, η Σύρος και η Σαντορίνη.
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούν κρατήσεις που έγιναν, φέτος, από 1 Ιανουαρίου έως 8 Ιουλίου για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 31 Αυγούστου.

"ΘΑΡΡΟΣ" 15/07/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου