Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

ΑΠΟ ΤΟΥΣ 67 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ 41 ελεύθεροι, 26 στα κρατητήρια ΑΦΑΝΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ

Ελεύθεροι έχουν αφεθεί από το Σάββατο οι 41 που είχανε ροζ κάρτα, από τους συνολικά 67 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εντοπίστηκαν ξημερώματα Παρασκευής νότια της νήσου Σαπιέντζα. Οι 67 αλλοδαποί ναυάγησαν λίγο μετά που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από ακτή της Μεσσηνίας για την Ιταλία - ενώ άφαντοι παραμένουν οι διακινητές. Αυτοί που ελευθερώθηκαν έχουν ροζ κάρτα, δηλαδή δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού, οπότε σύμφωνα με το νόμο δεν κρατούνται. 
Οι 67 πρόσφυγες και μετανάστες, από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, τη Σομαλία και την Αίγυπτο -43 άνδρες, 11 γυναίκες και 13 παιδιά και έφηβοι- προ- σπάθησαν με μια λάντζα να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα, με προορισμό την Ιταλία. Οι διακινητές, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι, τους έφεραν από την Αθήνα στις ακτές της Μεσσηνίας και τους επιβίβασαν στο 9μετρο σκάφος, και όταν αυτό άρχισε να μπάζει νερά έπεσαν στη θάλασσα και κολύμπησαν. Ετσι βρέθηκαν ναυαγοί στις βραχονησίδες “Δύο Αδέρφια”, νότια της Σαπιέντζας, απ’ όπου περισυνελέγησαν.
Αρχικά φιλοξενήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Μεθώνης και από εκεί μεταφέρθηκαν στο Κλειστό της Πύλου. Μεταξύ των 26 οι οποίοι κρατούνται στο Α.Τ. Καλαμάτας είναι 17 άνδρες, 6 γυναίκες και 3 έφηβα αγόρια. Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας δεν τους άσκησε δίωξη για παράνομη έξοδο από τη χώρα, ενώ η διάσωσή τους έγινε από το πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, το οποίο εντόπισε αρχικά το προσαραγμένο και ημιβυθισμένο πλοιάριο. Στη μεταφορά τους στη Μεθώνη βοήθησαν επίσης το πλοίο ‘’ΜΠΑΛΚΑΝ’’ Ν. Πειραιά 6990 που έπλεε στην περιοχή και το ταχύπλοο ‘’ΜΑΡΙΑΝΝΑ’’ Σ. Πύλου 229. Είχε προηγηθεί ξημερώματα ένα τηλεφώνημα στο Α.Τ. Πύλου για ένα πλοιάριο με μετανάστες, χωρίς όμως αυτός που πήρε να δώσει ακριβή στοιχεία. 
Η προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πύλου.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/08/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου