Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 67 νέοι πρόσφυγες στα νερά της Σαπιέντζας

Ενα νησάκι αποδείχθηκε σωτήριο τα ξημερώματα της Παρασκευής για την επιβίωση των 67 προσφύγων και μεταναστών (μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά), οι οποίοι κολύμπησαν για να σωθούν όταν το πλοιάριο που τους μετέφερε βούλιαξε μεσοπέλαγα - σύμφωνα με την προσφιλή μέθοδο των διακινητών που βουλιάζουν τα σκάφη για να αναγκάσουν το Λιμενικό να περισυλλέξει τους ναυαγούς. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, το ταξίδι τους δεν ήταν μεγάλο: Κράτησε μόνο λίγες ώρες, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν πως δεν γνωρίζουν από πού ξεκίνησαν, με στόχο να φτάσουν πρώτα στην Ιταλία και από εκεί στη Γερμανία που ήταν ο τελικός προορισμός τους. Οσο για το... εισιτήριο αυτού του αβέβαιου ταξιδιού, η ταρίφα ήταν 2.400 ευρώ για τους ενήλικους και 1.800 για το κάθε παιδί, όπως τους ακούσαμε να λένε στον εξωτερικό χώρο του Κλειστού. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, «στις 4 τα ξημερώματα, άγνωστος τηλεφώνησε στην Αστυνομία για ύπαρξη μικρού σκάφους κοντά στη νήσο Σαπιέντζα. Η Αστυνομία ειδοποίησε το κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και αμέσως πλωτό σκάφος του Λιμενικού ξεκίνησε έρευνα στην περιοχή, όπου το χάραμα εντόπισε, νότια της Σαπιέντζας, στις βραχονησίδες "Δύο Αδέρφια", ένα μικρό ξύλινο σκάφος λευκού χρώματος, το οποίο είχε προσαράξει, και τους ανθρώπους να έχουν βγει στα βράχια». 
Οι άνθρωποι του Λιμενικού περισυνέλεξαν μέσα στη νύχτα τους Πακιστανούς, Αφγανούς, Ιρανούς, Αιγύπτιους και Σομαλούς πολίτες, οι οποίοι ήταν αρκετά καλά στην υγεία τους. Φαίνονταν να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά απογοητευμένοι, καθώς η ελπίδα τους για διαφυγή είχε παραμείνει μετέωρη. Από το ναυάγιο -στο οποίο ευτυχώς δεν έχασε κανείς τη ζωή του- οι 67 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Κλειστό Γήπεδο της Πύλου. Οπως είπαν στους λιμενικούς, οι οδηγοί της λάντζας πάνω στην οποία επέβαιναν (μήκους 6- 7 μέτρων) ήταν 2 Ουκρανοί, οι οποίοι κολύμπησαν κι έφυγαν μακριά από το ναυάγιο, ίσως σε κάποια βραχονησίδα. 
Το πρωί βρήκε τους ναυαγούς να κρεμούν τα ρούχα τους στο σύρμα του γηπέδου μπάσκετ για να στεγνώσουν. Ολα τους τα υπάρχοντα ήταν βρεγμένα από το προηγούμενο βράδυ. Οι ερωτήσεις που απηύθυναν στους λιμενικούς σχετίζονταν με τα χαρτιά τους (τα οποία διέθεταν οι περισσότεροι), με το αν μπορεί να τους δει κάποιος γιατρός αργότερα, με το πόσο θα μείνουν στο Κλειστό... 
Πρέπει να σημειωθεί ότι με το που έφτασαν τους εξέτασαν 2 γιατροί και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πύλου, χωρίς να διαπιστώσουν κάτι ανησυχητικό. Το μεσημέρι, ζήτησαν ιατρική βοήθεια δύο μητέρες με παιδιά, καθώς και ένας διαβητικός. Από την πρώτη στιγμή, στους μετανάστες - πρόσφυγες δόθηκαν κουβέρτες και νερά από το Δήμο Πύλου. Το μεσημέρι διανεμήθηκαν στρώματα, σεντόνια, μπανάνες, ενώ είχε προγραμματιστεί να τους προσφερθεί γεύμα από την Costa Navarino. 
Οι λιμενικοί διαβεβαίωσαν ότι οι ναυαγοί ήταν πολύ συνεργάσιμοι και δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στη διαδικασία ή στην επικοινωνία. Το Λιμενικό ζήτησε τη βοήθεια ενός μεταφραστή ο οποίος ζει εδώ και 15 χρόνια στην Πύλο. 
Ανάμεσα στους μετανάστες ήταν οικογένειες, μανάδες μόνες με τα παιδιά τους, φοιτητές, έφηβα αγόρια που κουβαλούσαν την ευθύνη της οικογένειάς τους. Πολλές ξεχωριστές ιστορίες... που σε πολλές περιπτώσεις έμοιαζαν αρκετά μεταξύ τους. Κάποιοι είχαν να φάνε δύο μέρες. Ορισμένες μητέρες θήλαζαν ενώ οι ίδιες ήταν πολύ καταπονημένες. Οι περισσότερες γυναίκες δεν ξεμύτισαν έξω από το κτήριο, ίσως από συστολή. «Συνεπιβάτες» στο ταξίδι όλων τους στη Μεσόγειο; Οι άγιοι της χριστιανοσύνης -όπως ο Αγιος Γεώργιος, η Σάντα Μαρία, η Παναγία των Καθολικών- μαζί με μορφές της δικής τους θρησκείας, προφητών και αγγέλων. Οι μετανάστες μάς έδειξαν οι ίδιοι τις χάρτινες εικονίτσες, από τις οποίες έπαιρναν δύναμη για να συνεχίσουν τον σύγχρονο Γολγοθά τους.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/08/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου