Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Μέχρι Ικλαινα ο δρόμος Σουληνάρι - Κορυφάσιο;

Μισός, μέχρι την Ικλαινα, είναι πιθανό, να φτιαχτεί ο δρόμος Σουληνάρι - Κορυφάσιο, που υλοποιείται με εργολαβία του υπουργείου Υποδομών. Και αυτό γιατί υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στη μελέτη και χρειάζονται -ενώ ήδη έχουν γίνει- επιπλέον εργασίες που δεν προβλέπονταν.
Ακόμα, τα χρήματα των απαλλοτριώσεων -συνολικά 4 εκ. ευρώ- δεν έχουν παρακατατεθεί ακόμα και μάλλον θα μπουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το Σεπτέμβριο. 
Τη δυσάρεστη αυτή προοπτική και τα συγκεκριμένα νέα, επεσήμαναν στην “Ε” στελέχη των αρμοδίων διευθύνσεων, Απαλλοτριώσεων και Οδικών Εργων, του υπουργείου. Ειδικότερα, όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, έχει σταλεί ο πίνακας των δικαιούχων από τη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων στη Διεύθυνση Οδικών Εργων, προκειμένου να κοπεί το γραμμάτιο, να κατατεθούν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τότε και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης δικαιούχων, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων να πάρουν τα χρήματά τους. 

Τα μηχανήματα της αναδόχου εταιρείας θα μπορούν να μπουν και να δουλέψουν χωρίς πρόβλημα στις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, όταν κατατεθούν τα χρήματα. 
Ολο αυτό το διάστημα το έργο υλοποιείται με επιτάξεις, γι’ αυτό και προχωράει με προβλήματα, καθώς ιδιοκτήτες διαφωνούν και δεν επιτρέπουν την είσοδο των μηχανημάτων στις εκτάσεις τους. 
Στέλεχος της Διεύθυνσης Οδικών Εργων παρατήρησε ότι «υπάρχει περίπτωση να μην φτιάξουμε όλο το έργο. Και αυτό γιατί είχε γίνει μια υποτυπώδης μελέτη, χωρίς γεωτεχνικά» και πρόσθεσε: «Είναι ένα έργο με τεράστια προβλήματα. Δεν ήταν ώριμο, ήταν ουσιαστικά χωρίς μελέτες». 
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στόχος τους είναι να ολοκληρωθεί μέχρι την Ικλαινα το 2017 και για την προοπτική και την τύχη του ξεκαθάρισε: «Ο ΑΠΕ που συντάσσουμε, θα μας δείξει αν θα μπορέσουμε να κάνουμε όλο το έργο». Αναφερόμενος στα προβλήματα που συνάντησαν, παρατήρησε ότι πριν τη Γλυφάδα βρέθηκε απόθεση σκουπιδιών κάτω από το δρόμο, τα οποία απομακρύνθηκαν και πρέπει να γίνει επίχωμα». 
Το έργο βελτίωσης του δρόμου Σουληνάρι - Κορυφάσιο, προϋπολογισμού 13,8 εκ. ευρώ, υλοποιείται με χρήματα από το ΕΣΠΑ (του προηγούμενου και συνεχίζει με το νέο). Το εκτελεί η κοινοπραξία των εταιρειών “ΝΑΟΥΜ Σ.Θ. ΑΤΕ - ΤΕΔΡΑ ΑΤΕ” με έκπτωση 34,33%, με ποσό δηλαδή 9.036.077,87 ευρώ. Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η ΕΥΔΕ Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών (πρώην Διεύθυνση Οδικών Εργων - Δ1). Η αρχική προθεσμία για την υλοποίησή του ήταν 27 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης (Νοέμβριο του 2013), δηλαδή έως το Φεβρουάριο του 2016. Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο δρόμος είναι μήκους 13,8 χλμ., δίιχνος πλάτους 11 μέτρων. Προβλέπονται εργασίες βελτίωσης της υφισταμένης οδού και εργασίες πλήρους κατασκευής στα τμήματα με νέα χάραξη (παρακάμψεις Κρεμμυδίων και Κορυφασίου).

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/08/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου