Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Η φωτιά στον σκουπιδότοπο “πνίγει” Πύλο και Μεθώνη ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΖΗΤΕΙ Ο ΚΑΝΑΚΗΣ

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Καλαμάτας για τη φωτιά στη χωματερή της Πύλου ζητεί με αναφορά του ο Ηλίας Κανάκης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος. Υποστηρίζει ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε λόγω της παράβασης της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που καθόριζε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κι επικρίνοντας τη δημοτική αρχή, κάνει λόγο για αμέλεια και ενδεχόμενο δόλο και ζητεί από τον εισαγγελέα να αποδώσει ευθύνες. 
Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης σε δηλώσεις του στην “Ε” ισχυρίστηκε ότι υπάρχει φύλαξη στην πρώην χωματερή του “Αγίου Νικολάου” και πως η φωτιά ξεκίνησε από το πουθενά, ενώ ζητεί να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του χώρου και με τα δέματα των σκουπιδιών. 
Από τη φωτιά που ξέσπασε προχθές το απόγευμα, η δυσοσμία ήταν έντονη σε διάφορες περιοχές γύρω από την Πύλο και αρκετός κόσμος διαμαρτυρόταν. Ειδικά χθες το απόγευμα η κατάσταση στη Μεθώνη ήταν αφόρητη και οι κάτοικοι τηλεφωνούσαν στη “Ε” για να διαμαρτυρηθούν, ενώ οι τουρίστες ρωτούσαν να μάθουν τι συμβαίνει.
 
Ειδικότερα, ο κ. Κανάκης στην αναφορά του αναφέρει ότι παράνομα στο χώρο της πρώην χωματερής, κατά τις εργασίες αποκατάστασης ρίχνονταν τα δέματα των σκουπιδιών από το γειτονικό χώρο. Και παρατηρεί ότι την παρανομία επιβεβαίωσε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος με την έκθεση αυτοψίας του. Εκτιμά ότι η φωτιά είναι άμεσο αποτέλεσμα των παραβάσεων κατά της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της σύμβασης αποκατάστασης της χωματερής και κάνει λόγο για αμέλεια και ενδεχόμενο δόλο. 
Σε επικοινωνία μας μαζί του, ο δήμαρχος Δ. Καφαντάρης υποστήριξε ότι «η φωτιά εκδηλώθηκε εντός φυλασσόμενης περιοχής, υπήρχε φύλακας. Από το πουθενά ξεκίνησε η φωτιά». Μας ενημέρωσε ότι χθες υπήρχαν μόνο καπνοί και πως «6 αυτοκίνητα του δήμου μετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Εχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη και ρίχνουμε χώμα, ενώ παρακολουθούμε να μην υπάρξει ανάφλεξη». Βεβαίωσε ότι «είναι στο χώρο που γίνονται εργασίες αποκατάστασης». 
Ο δήμαρχος, μάλιστα, ζητεί με την αποκατάσταση να επεξεργαστούν και να θαφτούν και τα υπόλοιπα (2.000 - 3.000) δέματα των σκουπιδιών -πράγμα παράνομο με τα μέχρι τώρα δεδομένα-, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είχα ζητήσει, όπως προβλεπόταν, να μεταφερθούν τα δέματα, πριν από 2 - 3 χρόνια. Τώρα τα δέματα δεν μεταφέρονται, αφού έχει λήξει ο χρόνος ζωής τους και έχουν ανοίξει. Επρεπε να είχαν πάει σε χώρο επεξεργασίας. Ποιος απολογείται γι’ αυτό; Η αρμοδιότητα διαχείρισης είναι της Περιφέρειας. Δεν πρέπει να αποκατασταθούν τα δέματα;». 
Για την τωρινή διαχείριση των σκουπιδιών μας πληροφόρησε ότι «τώρα τα σκουπίδια του δήμου πάνε με εντολή εισαγγελέα στον ίδιο χώρο, για να επεξεργαστούν κατά την προσωρινή διαχείριση που θα υλοποιήσουμε. Η σύμβαση με τον ανάδοχο γι’ αυτή τη διαχείριση είναι για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά την έγκριση θα υπογραφεί. Θα γίνει σε αδειοδοτημένο χώρο, εκεί που είναι σήμερα τα δέματα». 
Να υπενθυμίσουμε ότι η χωματερή στον “Αγιο Νικόλαο” είναι προς αποκατάσταση από την εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ομως, οι εργασίες σταμάτησαν και τα μηχανήματα του εργολάβου εξαφανίστηκαν, μετά την καταγγελία του Ηλία Κανάκη ότι με την αποκατάσταση “έκαναν φτερά”, το πιθανότερο “αποκαταστάθηκαν” με την εργολαβία τα 10.000 περίπου από τα 13.000 δέματα, τα οποία βρίσκονταν στο γειτονικό χώρο. Για το γεγονός αυτό ο εισαγγελέας Καλαμάτας έχει ζητήσει τη διενέργεια έρευνας από το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου. 

Διαμαρτυρίες 
Αρκετές διαμαρτυρίες δεχθήκαμε χθες από τη Μεθώνη, για τη δυσοσμία και την αποπνικτική ατμόσφαιρα, εξαιτίας της φωτιάς στη χωματερή στον “Αγιο Νικόλαο” της Πύλου. Οι άνθρωποι επέκριναν το Δήμο Πύλου - Νέστορος και διαμαρτύρονταν ότι έμεναν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη βρόμα και τις διοξίνες. Μία από τις διαμαρτυρίες ήταν της γραμματέως του Συλλόγου “Ιωάννης Καποδίστριας” Θεοδώρας Παπανικολάου, η οποία επεσήμανε ότι η Πυροσβεστική τούς παρέπεμψε να κάνουν τα παράπονά τους στο δήμαρχο και σημείωσε πως θα προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να αποδοθούν ευθύνες και να σταματήσει το κακό, που απειλεί την υγεία του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου