Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Αγριογούρουνα καταστρέφουν αμπέλια και σταφίδες στο Κυνηγού

Φοβερές είναι οι καταστροφές που έχουν προξενήσει το τελευταίο διάστημα τα αγριογούρουνα, στο Κυνηγού Πυλίας και στην ευρύτερη περιοχή, στις σταφίδες και στα αμπέλια. 
Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν βοήθεια από την Πολιτεία και τον ΕΛΓΑ. 
«Η καταστροφή είναι μεγάλη σε αρκετούς παραγωγούς, όχι σε έναν - δύο», παρατήρησε στην “Ε” ο Γιώργος Λαζόγιαννης από το Κυνηγού, αντιπρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας. Επεσήμανε ότι «δεν μπήκαμε να τρυγήσουμε καθόλου ή σε κτήματα με 5 - 6 στρέμματα κάποιοι τρύγησαν μόλις 1 αλώνι». Ζήτησε «να σκύψει η Πολιτεία, να αποζημιώσει τον κόσμο για τις ζημιές», τονίζοντας ότι «θα κάνουμε παραστάσεις και διαμαρτυρίες στο υπουργείο και τον ΕΛΓΑ». 
Ο κ. Λαζόγιαννης πρότεινε «να επιτραπεί το κυνήγι πολύ νωρίς, από τις 20 Ιουλίου και μέχρι τον τρύγο για να μην έχουμε πρόβλημα». 

Κι επεσήμανε πως «όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι υποχρεώσεις μας (τράπεζες, ΕΝΦΙΑ) τρέχουν κι έχουμε έρθει σε απόγνωση». Περιγράφοντας το κακό που τους έχει βρει, σημείωσε: «Είναι τέτοια η ζημιά που έχουν σπάσει κεφάλια στα κλήματα και έχουν ρίξει κάτω τα κλήματα. Μιλάμε για κοπάδια από αγριογούρουνα. Δεν μπορούμε, δε γίνεται να περιφράξουμε όλα τα κτήματα, για να τα σώσουμε. Οταν αρχίζουν να ωριμάζουν τα σταφύλια δεν αφήνουν τίποτα. Υπάρχει περίπτωση παραγωγού που την Πέμπτη πήγε στο κτήμα και υπολόγισε ότι είχε 6 με 7 τόνους σταφύλια και την Κυριακή που πήγε να τρυγήσει, έπαθε σοκ. Ηταν τρομερή η ζημιά από τα αγριογούρουνα και τρύγησε μόνο 200 κιλά». 
Κλείνοντας, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος της ζημιάς, τόνισε ότι «σταφίδες και ελιές μάθαμε να καλλιεργούμε. Αν χάσουμε τελείως το ένα εισόδημα, καταστραφήκαμε». 

"ΕΛΕΥΘΡΙΑ" 26/08/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου