Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Με τη λαμπρή τελετή των Θυρανοιξίων παραδόθηκε σήμερα το πρωί στο κοινό ο Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία για τον πολιτισμό της Μεσσηνίας. Σε κλίμα κατάνοιξης και συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα το πρωί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εντός του ναού, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Η απόδοση του μνημείου στο κοινό έγινε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την Προϊσταμένη Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, ενώ η παρουσίαση των αναστηλωτικών εργασιών έγινε από την Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Προβολής και Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δημιουργίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ευγενία Γερούση.

Ο δεσποτικός εορτασμός πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σάμαρα, ο οποίος τιμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για την προσφορά του στην υλοποίηση της αναστήλωσης, με το «Σταυρό της Μητροπόλεως Μεσσηνίας». Ο Μητροπολίτης τίμησε επίσης και την πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την προσφορά της στο έργο.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά και μίλησε για την σημαντική του συμβολή στην υλοποίηση όχι μόνο της αναστήλωσης του Ι.Ν στο Νιόκαστρο της Πύλου, αλλά και όλων των έργων που ολοκληρώθηκαν ή συνεχίζονται στην περιοχή της Μεσσηνίας. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα και ως Δήμος γράφουμε τη δική μας ιστορία, δημιουργώντας τις καταλληλες συνθήκες για τη διαφύλαξη του πολιτισμού μας».

Από τη μεριά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης δήλωσε αρκετά ικανοποιημένος για την ικανότητα των υπηρεσιών να παράγουν τόσο σημαντικό έργο και να προασπίζουν με αυτόν τον τρόπο την διατήριση των πολιτισμικών μας μνημείων. «Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις εξαιρετικές Υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, και παράγουν σημαντικό έργο σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, γεγονός που αποδεικνύει ότι δε χρειαζόμαστε να εμπιστευτούμε άλλον παρά μόνο τις Υπηρεσίες μας και τους ανθρώπους μας».

Ο Ι. Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, χτισμένος περί τα τέλη του 16ου αι. , βρίσκεται εντός του Νιόκαστρου, στην Πύλο και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το έργο της αναστήλωσής του εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» τον Δεκέμβριο του 2010. Με την ολοκλήρωση της υλοποίησης της συγκεκριμένης πράξης, το μνημείο είναι πλέον επισκέψιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι για τις λατρευτικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Στην τελετή το παρών επίσης έδωσαν η Βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και Περικλής Μαντάς, υπηρεσιακοί παράγοντες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τα μέλη του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος, ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής, τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου.








1 σχόλιο: