Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΕ ΘΑΛΑΜΗΓΟ ΣΤΙΣ “ΛΑΜΠΕΣ” Στο γήπεδο της Μεθώνης παραμένουν 131 μετανάστες

Εν αναμονή του εξειδικευμένου αστυνομικού προσωπικού ταυτοποίησης υπηκοοτήτων (screeners) παραμένουν στη Μεθώνη οι 131 μετανάστες που εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου σε θαλαμηγό στην περιοχή “Λάμπες”. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για Σύρους πρόσφυγες, ενώ ένας μικρός αριθμός προέρχεται από το Αφγανιστάν. Ανάμεσά τους είναι 25 παιδιά και 23 γυναίκες. Ολοι φιλοξενούνται στα αποδυτήρια του γηπέδου της Μεθώνης με μέριμνα του Δήμου Πύλου - Νέστορος. 
Οι μετανάστες εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου. Στην ακτή βρίσκονταν 4 - 5 άτομα, ενώ σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από την ακτή, σε θαλαμηγό με το όνομα “Hermitage”, σημαίας ΗΠΑ, βρίσκονταν οι υπόλοιποι. Υστερα από την κινητοποίηση του Λιμεναρχείου Πύλου, το σκάφος ρυμουλκήθηκε από το αλιευτικό “Καλλιρρόη” μέχρι τον όρμο Μεθώνης, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να κινηθεί αυτοδύναμα. Οι μετανάστες οδηγήθηκαν στο γήπεδο, όπου με μέριμνα του Κέντρου Υγείας Πύλου έγινε ο προβλεπόμενος ιατρικός έλεγχος. 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη, σημαντική ήταν η βοήθεια των εθελοντών καθώς και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ τη σίτιση ανέλαβαν η Costa Νavarino και ο δήμος. 

Η προανάκριση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο, ενώ χθες οι μετανάστες παραδόθηκαν στην Αστυνομία για την καταγραφή. Οταν η ειδική ομάδα ταυτοποίησης υπηκοοτήτων, αποτελούμενη από μεταφραστές κι εξειδικευμένο προσωπικό (screeners) ολοκληρώσει το έργο της, οι μετανάστες θα αποχωρήσουν από τη Μεθώνη βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας. 
Ο δήμαρχος πάντως δεν αποκλείει η διαδικασία να ολοκληρωθεί άμεσα, ίσως και στη διάρκεια της ημέρας, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση οι μετανάστες θα αναχωρήσουν και σήμερα από τη Μεθώνη. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 10/10/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου