Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Βραβείο "Καραθεοδωρή" στην Καλαματιανή Μαρία Γαζούλη

Μία ακόμα σημαντική τιμητική διάκριση έλαβε η Μεσσήνια επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Γαζούλη, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο “Καραθεοδωρή” 2015-2016. 
Η απονομή έγινε το απόγευμα της Τρίτης στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής καθηγητή Πέτρο Σφηκάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι αποτελεί τιμή και για την Ιατρική Σχολή αυτή η βράβευση, αφού η Μεσσήνια ακαδημαϊκός ανήκει στο δυναμικό της. 
Στην αντιφώνησή της η Μαρία Γαζούλη σημείωσε: “Αποτελεί μια μεγάλη αναγνώριση των προσπαθειών μου και η αναγνώριση αυτή είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη όταν κανείς εργάζεται στην Ελλάδα. Το Συμβούλιο Ιδρύματος θέσπισε αυτό το βραβείο για να ενισχυθεί η κουλτούρα αριστείας που όλοι θα θέλαμε να διακρίνει το ΕΚΠΑ και να αναγνωρισθεί το έργο των εξαίρετων συναδέλφων. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να με τιμά το Πανεπιστήμιο που σπούδασα και σήμερα υπηρετώ. Τα βραβεία αυτά έχουν μεγάλη αξία διότι οι διακρίσεις αυτού του είδους μας αναπτερώνουν, δίνουν ώθηση στο έργο μας, αποτελούν έμπνευση για τους νεότερους”.
Σε άλλο σημείο της αντιφώνησης επεσήμανε: “Η έρευνα δεν είναι μια μοναχική υπόθεση. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες και αυτό απαιτεί πάρα πολλή δουλειά. Χρειάζονται καλές ιδέες, πολύ καλή κατάρτιση και μια ομάδα η οποία να συνεργάζεται και να έχει συνοχή, ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται οι άνθρωποι που την αποτελούν. Και χάρη στους μεταδιδακτορικούς, διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μου, τους συνεργάτες μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και φίλους μου το έχουμε καταφέρει αυτό και η σημερινή βράβευση αφορά και αυτούς”. 
Για το έργο της Μαρίας Γαζούλη μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής Γεώργιος Χρούσος. 
Στην ίδια τελετή απονεμήθηκε επίσης το βραβείο “Παπανικολάου” στον καθηγητή Φυσικής Παρασκευά Σφήκα από τον κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών καθηγητή Κωνσταντίνο Βαρώτσο, ενώ στο έργο του τιμώμενου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Harvard Γεώργιος Τσώκος. Ο κ. Σφήκας παράλληλα ανέπτυξε σε ομιλία του το θέμα "Η Φυσική του κενού μέσα από το μικροσκόπιο του LHC στο CERN". 
Χαιρετισμούς απηύθυναν, εκ μέρους των πρυτανικών αρχών, ο αναπληρωτής πρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας και εκ μέρους της Επιτροπής Απονομής Βραβείων ο καθηγητής Μαθηματικών Ιωάννης Εμμανουήλ. 
Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς. Τόσο το βραβείο “Καραθεοδωρή” όσο και το βραβείο “Παπανικολάου” έχουν θεσπιστεί από το 2013.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/10/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου