Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

«Πετάει» και «σπάει» τα ρεκόρ αφίξεων το αεροδρόμιο της Καλαμάτας


106.791 ξένους τουρίστες υποδέχτηκε το αεροδρόμιο το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016
 
Κάθε χρονιά, την τελευταία εξαετία, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημειώνει το ένα μετά το άλλο ρεκόρ στο ποσοστό των αφίξεων με τουρίστες από το εξωτερικό.
Πέρα από το θετικό του γεγονότος, αυτό δημιουργεί και πρόσθετους πονοκεφάλους στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αλλά και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, για τα απαραίτητα έργα αναβάθμισής του. Βέβαια, αυτά εκτιμώνται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, οπότε οι λύσεις που υπάρχουν, με τα σημερινά δεδομένα, είναι είτε στασιμότητα είτε ιδιωτικοποίηση. Το μέλλον θα δείξει.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Σύνδεσμο  Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τις αεροπορικές αφίξεις το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016, το αεροδρόμιο υποδέχτηκε 106.791 επισκέπτες, έναντι 85.538 την προηγούμενη χρονιά. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση που αγγίζει το 25% (24,8%).
Ο καλύτερος μήνας για το αεροδρόμιο ήταν ο Ιούλιος, οπότε είχαμε 24.093 αφίξεις και αμέσως μετά ο Αύγουστος με 21.490. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ απομένουν δύο ακόμα μήνες για να κλείσει η χρονιά, οι φετινές αφίξεις μέχρι σήμερα υπερκαλύπτουν το σύνολο του 2015.
Η σημαντική αύξηση που παρουσιάζει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτυπώνεται και στη γενικότερη εικόνα της χώρας. Ειδικότερα, όλα δείχνουν ότι τελικά θα ξεπεραστούν σε σημαντικό βαθμό οι αρχικοί στόχοι για τη φετινή χρονιά. Κατακόρυφη αύξηση 23% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων τον Οκτώβριο'16, ενώ πλήρης ανατροπή καταγράφεται στον τομέα του οδικού τουρισμού με εξαιρετικό comeback +13% τον Οκτώβριο.
Η σημαντική άνοδος του οδικού τουρισμού κατά 14% τον Σεπτέμβριο και 13% Οκτώβριο προεξοφλεί, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, πως το πρόσημο στο φλέγον θέμα των τουριστικών εισπράξεων στο τέλος της χρονιάς θα είναι θετικό. Κυριολεκτικά στο νήμα της φετινής τουριστικής περιόδου.
Αυτό που έχει «κλειδώσει» οριστικά είναι ένα νέο ρεκόρ ξένων επισκεπτών άνω των 27,5 εκατ. τουριστών.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης μάλιστα, ενθουσιασμένος από τις υψηλές αποδόσεις, ανακοίνωσε μέσω twitter ότι η άνοδος που σημειώθηκε και τον Οκτώβριο (+13%) στις οδικές αφίξεις, φέρνει το σύνολο οδικών αφίξεων 10μήνου στα 10,6 εκατ., όσο και το 2015. Γεγονός που σημαίνει ότι ως το τέλος του χρόνου και ο οδικός τουρισμός θα κλείσει με σημαντική αύξηση!
Εκπληκτικές επιδόσεις, όμως, καταγράφονται στις αεροπορικές αφίξεις Οκτωβρίου, με τη συνολική αύξηση να φτάνει το +23%, ανεβάζοντας τη συνολική επίδοση του έτους (Ιαν.-Οκτ.'16) στο +8%, δηλαδή +1 εκατ. επισκέπτες σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Τέλος, σε ανοδικούς ρυθμούς σε σχέση με το 2015 κινείται - σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία - και ο φετινός Νοέμβριος, με αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει πολύ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις του ΣΕΤΕ για αύξηση των ξένων επισκεπτών της τάξης του 6%-7%. Πλέον εκτιμάται ότι η συνολική αύξηση των ξένων τουριστών στην Ελλάδα φέτος μπορεί να αγγίξει διψήφιο αριθμό (9-10%).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου