Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ο Μεσσήνιος μεγιστάνας που στήριξε τον Τραμπ


Ο Άλεξ Σπάνος, με καταγωγή από το χωριό Εύα Μεσσηνίας, ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους και είναι από τους βασικούς χορηγούς του κόμματος στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον άνθρωπο που χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Τζορτζ Μπους Junior προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ το 2012 στήριξε των υποψήφιο του κόμματος Μιτ Ρόμνεϊ.
Είναι αυτοδημιούργητος εργολάβος και δισεκατομμυριούχος, καθώς και ιδιοκτήτης της ομάδας San Diego Chargers του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Η ιστορία του είναι ένα τρανό παράδειγμα του πώς η σκληρή δουλειά και η αποφασιστικότητα αποδίδουν για όσους θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.
Το 2016 το περιοδικό Forbes τον συμπεριέλαβε στη λίστα Forbes 400, με τους 400 πιο πλούσιους επιχειρηματίες των ΗΠΑ. Στη θέση 290 συναντάμε τον Αλέξανδρο Σπανό, με περιουσία που αγγίζει τα 2,4 δισ. δολάρια.
Ο Σπανός, ή Σπάνος, γεννήθηκε στο Στόκτον της Καλιφόρνια το 1923. Οι γονείς του, Κωνσταντίνος και Ευανθία, τον μεγάλωσαν μαθαίνοντάς τον να μοιράζεται. Μια διάσημη φράση που του είχε μάθει η μητέρα του ήταν το «κάνε καλό να δεις καλό».
Ο Σπανός από μικρός έμαθε να είναι περήφανος για την ελληνική του καταγωγή και τη χριστιανική πίστη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Pacific (Bachelor of Arts/Science) και υπηρέτησε στην Αμερικανική Αεροπορία κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ύστερα επέστρεψε για να δουλέψει στην επιχείρηση του πατέρα του.
Το 1951, σε ηλικία 27 ετών, ο Άλεξ αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να ζήσει την οικογένειά του με 40 δολάρια την εβδομάδα που έβγαζε από το φούρνο του πατέρα του. Δανείστηκε 800 δολάρια, αγόρασε ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι και ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση (“AG Spanos Agricultural Catering Service”) κέτερινγκ για τους μετανάστες που δούλευαν στα χωράφια στην κοιλάδα της Καλιφόρνια.
Μαζί με τη γυναίκα του, τη Φέι (παντρεύτηκαν το 1948 και έκαναν 4 παιδιά: Dean, Dea, Alexis και Michael, 15 εγγόνια, 8 δισέγγονα) έφτιαχναν σάντουιτς και τα πουλούσαν στους αγρότες της περιοχής. Σύντομα η σκληρή δουλειά του Σπανού απέδωσε καρπούς και έφτασε σε ένα πολύ επιτυχημένο οικονομικό αποτέλεσμα. Η εταιρεία του επεκτάθηκε στο κομμάτι των ακινήτων (real estate) και των κατασκευών.
Τελικά, έγινε ένας από τους ιδιοκτήτες των San Diego Chargers. «Είμαστε ευλογημένοι που μπορέσαμε να κάνουμε όσα κάναμε, και συνεχίζουμε να τα κάνουμε», λέει ο ίδιος. Ανά τα χρόνια, η οικογένεια Σπανού συμμετείχε σε πολλές φιλανθρωπίες και ανθρωπιστικές προσπάθειες, και έχουν κάνει δωρεές εκατομμυρίων σε εκκλησίες, νοσοκομεία και άλλους σκοπούς. Η διάθεση προσφοράς που έχει τον έχει κάνει ευρέως αγαπητό στο Στόκτον.
Η εταιρεία A.G. Spanos κατασκευάζει οικογενειακά σπίτια και κοινότητες και είναι από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές-οικογενειακές επιχειρήσεις της χώρας. Η αφοσίωση του Άλεξ στην ποιότητα και την ακεραιότητα είναι αξία που έχει περάσει πλέον στην οικογένειά του και στη διοίκηση των San Diego Chargers, καθώς και των εταιρειών που φέρουν το όνομά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου