Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΑΣΗΜΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ Από την Κόκλα Μεσσηνίας στην κορυφή των επιστημών

Η Ελληνίδα φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη με καταγωγή από το χωριό Κόκλα Μεσσηνίας, κάτοχος της έδρας “Αρίσταρχος” στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Perimeter του Καναδά, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο “New Horizons in Physics” (Νέοι Ορίζοντες στη Φυσική) στη λαμπερή (σε μυαλά αλλά και εντυπώσεις) βραδιά των Οσκαρ της Επιστήμης, Breakthrough Prize 2016. 
Πρόκειται για μια δικαίωση και μια αναγνώριση στο πρόσωπο της Αρβανιτάκη που γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας και το μυαλό της την εξόπλισε ώστε να γίνει η πρώτη γυναίκα κάτοχος έδρας στο κορυφαίο Ινστιτούτο της Βόρειας Αμερικής. Δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το προσωνύμιο “Ελληνίδα Αϊνστάιν των καιρών μας”. 
Η Ελληνίδα φυσικός τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο “New Horizons in Physics” για το 2017 ως μια αναγνώριση για την πρωτοποριακή διεπιστημονική έρευνά της, η οποία γεφυρώνει τη θεωρία και το πείραμα στη Σωματιδιακή Φυσική, μέσα από μικρής κλίμακας πειράματα, που η ίδια έχει αναπτύξει. 

“Εχω δουλέψει σε μέρη όπως το Berkeley, Stanford, επισκέπτομαι το CERN κάθε καλοκαίρι, αλλά το Perimeter ήταν ένας από τους οργανισμούς, όπου ένιωθα ως ερευνητής ότι οι δυνατότητές μου ήταν ατελείωτες. Αν είχα μια ιδέα στο κεφάλι μου και ήθελα πραγματικά να κάνω κάτι, ήξερα ότι κάποιος θα με βοηθήσει να το πετύχουμε αυτό. Νιώθω ότι το περιβάλλον εδώ είναι απλά μεθυστικό” έχει πει η Ασημίνα Αρβανιτάκη που κάνει την ομογένεια, αλλά και εμάς, υπερήφανους. 
Η Ασημίνα Αρβανιτάκη αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με καθηγητή έναν άλλο Ελληνα φυσικό, τον Σάββα Δημόπουλο. Το 2014 εντάχθηκε στο καναδικό Ινστιτούτο Perimeter, όπου στις αρχές του 2016 ανέλαβε τη νέα έδρα Θεωρητικής Φυσικής “Αρίσταρχος” με χρηματοδότηση 8 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. 

Δεν ξεχνάει τη Μεσσηνία 
“Το χωριό του μπαμπά μου είναι η Κόκλα Μεσσηνίας κι εκεί ζούσα μέχρι 14 ετών. Πήγαινα στο Λύκειο στο Κοπανάκι, το οποίο απέχει πέντε χιλιόμετρα από την Κόκλα και κατόπιν πήγαμε στην Κυπαρισσία όπου εκεί τώρα είναι το πατρικό μου, εκεί μένουν οι γονείς μου” έχει πει η Αρβανιτάκη σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης. 
Αμφότεροι οι γονείς της ήταν καθηγητές, ο μεν πατέρας της μαθηματικός, η δε μητέρα της φιλόλογος. Της Ασημίνας της άρεσαν πιο πολύ τα Μαθηματικά αν και με τα Φιλολογικά, όπως είπε, “δεν τα πήγαινε άσχημα” σημειώνει ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Καλμούκος. “Μου άρεσαν πολύ τα αυτοκίνητα και σκεπτόμουν να γίνω μηχανικός αυτοκινήτων, σας μιλώ για τρέλα” είπε η Αρβανιτάκη που τελικά την κέρδισε η Φυσική γιατί “αυτό που με ενδιέφερε πιο πολύ ήταν γιατί τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι κι όχι το πώς θα κάνω τα πράγματα να δουλεύουν όπως θέλω”. 
Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου