Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ Εκδήλωση τιμής για τον Κωνσταντίνο Τσώνη

Τιμητική πινακίδα στη μνήμη του πεσόντα Κωνσταντίνου Τσώνη αποκάλυψαν το Σάββατο στο Ακριτοχώρι ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης (μέλος της μεγάλης οικογένειας των Τσωναίων, που ξεκίνησαν πριν το 1821 την κάθοδό τους από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας, στη Μεσσηνία ως ποιμένες). 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Πελαγία Λευτάκη και Μεσσήνης Τάσος Τσερπές, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ακριτοχωρίου Βαγγέλης Τσώνης, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου, το σύνολο των κατοίκων του χωριού καθώς και φίλοι από γειτονικά χωριά. Ακολούθησε παραδοσιακό λιώσιμο παστού και γλέντι μέχρι αργά το βράδυ. 
Το καλοκαίρι του 1912, ο νεαρός δικηγόρος Κωνσταντίνος Τσώνης, φεύγοντας από το χωριό του το Ακριτοχώρι (Γρίζι) της Κορώνης, για να πολεμήσει στους Βαλκανικούς πολέμους, φύτεψε δίπλα στη βρύση του χωριού έναν πλάτανο. Εχασε τη ζωή του στη μάχη της απελευθέρωσης της Φλώρινας, το Νοέμβριο του 1912, πολεμώντας ως απλός στρατιώτης, αφού είχε αρνηθεί – λόγω των σπουδών του – να γίνει αξιωματικός. Εικάζεται ότι η σωρός του ενταφιάστηκε σε κοινό τάφο, κοντά στη Φλώρινα. Εκατόν πέντε χρόνια μετά οι συγχωριανοί του, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου, τιμώντας τη μνήμη του, τοποθέτησαν στον πλάτανο, πινακίδα όπου αναφέρεται συνοπτικά η ιστορία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου