Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ ΓΙΑ GUCCI «Οχι» στον Παρθενώνα αλλά «ναι» στην Αρχαία Μεσσήνη

«Οχι» στον Παρθενώνα αλλά «ναι» στην Αρχαία Μεσσήνη, λέει με δηλώσεις του στην «Καθημερινή» για τον οίκο μόδας Gucci ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, ο οποίος είναι υπέρ της «κοινωνικοποίησης» των μνημείων, έστω κι αν ανάμεσά τους περνάνε καλλίγραμμα μοντέλα ρούχων. «Στο στάδιο γίνονταν άλλωστε αγώνες καλλιστείων, όχι με πασαρέλα φυσικά», συμπληρώνει. 
Το μνημείο του Παρθενώνα έχει μια διαφορετική σχέση με τον ελληνισμό και την ελληνική νοοτροπία, τονίζει ο διακεκριμένος αρχαιολόγος και εκτιμά ότι δεν πρέπει να κλείνουμε την πόρτα σε προτάσεις συνεργασίας. 
«Νομίζω ότι ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη πρέπει να εξαιρεθούν από τέτοιες εκδηλώσεις μόδας, αλλά όχι να το γενικεύσουμε. Μπορούν να γίνονται άλλου είδους εκδηλώσεις, όπως φωτογραφίσεις, δράσεις κτλ. που να είναι συμβατές με το μνημείο ασχέτως με το αν υπάρχει ή όχι οικονομικό όφελος», σημειώνει. Αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει συντηρητισμός στην αντιμετώπισή μας προς τα ιστορικά μνημεία και εκτιμά ότι είναι διαφορετικό όταν κάποιος εκφέρει άποψη ως μονάδα απ’ όταν κινείται στο πλαίσιο ενός συλλογικού οργάνου. «Τα μνημεία μας γενικά πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια, ακόμη και μέσω συμπράξεων με ιδιωτικές εταιρείες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου