Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Αίτηση για ιδιωτικό αποτεφρωτήριο στην Καλαμάτα


Από γραφείο τελετών, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση 
 
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας πρόσφατα σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Άννας Βαγενά, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπεται σε ιδιώτες να έχουν αποτεφρωτήρια.
Όπως τόνισε, ενώ υπάρχει το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στους Δήμους να φτιάξουν αποτεφρωτήρια για την καύση νεκρών εντός των ορίων τους, δεν προχωρούν σε αυτό. «Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης -και όχι μόνον- να σεβαστεί το ατομικό δικαίωμα επιλογής στον τύπο της κηδείας. Αποτελεί δέσμευσή μας και θα την υλοποιήσουμε με το να διευρύνουμε αυτή τη δυνατότητα, πέραν των Δήμων, στους ιδιώτες. Ως Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσουμε το ατομικό δικαίωμα ταφής στον οποιοδήποτε"», υπογράμμισε.
Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του "Θάρρους", έχει κατατεθεί ήδη σχετικός φάκελος για τη δημιουργία ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου στην Καλαμάτα από ιδιοκτήτη γραφείου τελετών.
Ακολουθώντας, έστω και καθυστερημένα το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της γειτονικής μας Βουλγαρίας και παρά τις έντονες αντιδράσεις της Εκκλησίας, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησαν στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα.
Ένα από τα προβλήματα είναι ότι η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε πως σε όσους αποφασίσουν να αποτεφρωθούν, δε θα παρέχουν εξόδιο ακολουθία. Όμως, και οι ιερείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως ο στρατιωτικός, ο αστυνομικός και ο καθένας του οποίου ο μισθός προέρχεται από τον Έλληνα φορολογούμενο. Πάντως, όλοι οι ελληνόφωνοι ορθόδοξοι ιερείς στο εξωτερικό προσφέρουν την εξόδιο ακολουθία, γνωρίζοντας πως στη συνέχεια ο νεκρός θα αποτεφρωθεί.
Γιατί άργησε τόσο πολύ να αποκτήσει νομικό πλαίσιο το δικαίωμα στην αποτέφρωση στην Ελλάδα; Λόγω του ότι η Εκκλησία δε διαχωρίζεται από το κράτος. Σε καμία άλλη χώρα δεν πληρώνονται οι ιερείς από το κράτος. Στη χώρα μας σπάνια μια κυβέρνηση θα κάνει κάτι που είναι ενάντια στα πιστεύω της Εκκλησίας, καθώς η επιρροή της είναι μεγάλη σε σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα το πολιτικό κόστος να είναι μεγάλο.
Μάλιστα, η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στους συγγενείς, μετά την εκταφή του αποθανόντος, να αποτεφρώνουν τα οστά αντί να πληρώνουν κάθε χρόνο ένα ποσό για να φυλάσσονται στα οστεοφυλάκια.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Επιτέλους!!!! Γιατί είναι δικαίωμα του καθενός να αποφασίσει τι θα γίνει, μετά τον θάνατό του.
Δεν έχω υπόψη μου να με φάνε τα σκουλήκια.

Κώστας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου