Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Εκτενής παρουσίαση των ευρημάτων στον τάφο του Πολεμιστή

Εκτενής παρουσίαση των ευρημάτων στον τάφο του Πολεμιστή -τον οποίον αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη τον Μάιο του 2015 στον Ανω Εγκλιανό-, θα γίνει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Χώρα, στην αίθουσα «Rex», το Σάββατο 27 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα, παρουσία των δύο Αμερικανών αρχαιολόγων που έκαναν την ανακάλυψη, του Τζακ Ντέιβις και της Σάρον Στόκερ. 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την οποία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας, μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Πύλου - Νέστορος, θα γίνει προβολή ταινίας, μέσω της οποίας οι ανασκαφείς θα παρουσιάσουν τα εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας ευρήματα στον ασύλητο τάφο του Πολεμιστή. 
Τα πιο πάνω γνωστοποιήθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι στο Διοικητήριο, στην Καλαμάτα, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευγενία Κοκκέβη.
 
«Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Ελ. Αλειφέρη, σημειώνοντας ότι αναδείχθηκε και προβλήθηκε η Μεσσηνία -σκοπός που επιδιώκεται και μέσα από την μεθαυριανή εκδήλωση στη Χώρα. 
Από την πλευρά του, ο Π. Πετρόπουλος επισήμανε πως τα «πρωτοφανή ευρήματα αυτής της αναπάντεχης, μοναδικής ανακάλυψης, καθώς και τα κτερίσματα, που βρέθηκαν μαζί με τον νεκρό, υποδεικνύουν στενές σχέσεις μεταξύ της Μεσσηνίας και της Κρήτης, ήδη γύρω στο 1450 π.Χ., στην αυγή του Μυκηναϊκού πολιτισμού, υποδεικνύοντας ότι η αρχαία Πύλος αποτελούσε τότε ένα "σταυροδρόμι πολιτισμών", λειτουργώντας ως διοικητικό και εμπορικό κέντρο, αλλά και ως κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων». 
Μιλώντας, τέλος, η κ. Κοκκέβη, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει σημαντικότερη ανακάλυψη στο είδος της τα τελευταία 65 χρόνια στην Ελλάδα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου