Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Κρεμούν πωλητήριο στην Καλαμάτα και την υπόλοιπη Μεσσηνία επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες


Μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μας έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων στη Μεσσηνία- οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού - οι οποίες έχουν "κρεμάσει" πωλητήρια, αφού, προφανώς, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που δημιουργεί η λειτουργία τους. Ιδιαίτερα στην Καλαμάτα αναφορά γίνεται και σε ιστορικά κτήρια.
Ενδεικτικά: στην Κυπαρισσία πωλείται κτήριο 1.000 τετραγωνικών μέτρων προς 1.200 ευρώ /τ.μ, ήτοι 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Στην Καρδαμύλη κτήριο 1,25 στρεμμάτων έχει τιμή εκκίνησης 3.840/τ.μ., ήτοι 4,8 εκατομμύρια ευρώ. Στην Κορώνη κτήριο 1,1 στρεμμάτων έχει τιμή 2.000 ευρώ/τ.μ., ήτοι 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Στη Στούπα τουριστική κατοικία 500 τετραγωνικών μέτρων πωλείται 2.400 ευρώ/τ.μ., ήτοι 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης στην ίδια περιοχή παρόμοιο κτήριο 1.250 τετραγωνικών μέτρων πωλείται 3,8 εκατομμύρια ευρώ.
Στην πόλη της Καλαμάτας, στο κέντρο της πόλης, κτήριο 800 τετραγωνικών μέτρων συνολικά, παραδοσιακό, πωλείται έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα κτήριο σε άλλη περιοχή της Καλαμάτας, σε έκταση 20 στρεμμάτων, πωλείται αντί 27 εκατομμυρίων ευρώ!
Σύμφωνα με την παραπάνω κατάσταση, φαίνεται να υπάρχουν επίμονα και υπαρκτά σήματα ότι το ενδιαφέρον για αγορές στον ξενοδοχειακό κλάδο παραμένει υπαρκτό, παρά τη σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας.
Την ώρα που η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει με καθυστέρηση 14 μηνών (σ.σ. σύμφωνα με το πρόγραμμα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2016) και η προοπτική διατηρήσιμης επανόδου της χώρας στις αγορές δείχνει εκ νέου αμφίβολη, το «θερμόμετρο» στις συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και ενδιαφερόμενων επενδυτών για προβληματικά δάνεια εταιρειών με σημαντικά ακίνητα και ξενοδοχειακών μονάδων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Τα αμυντικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων σε γη, ακόμη και σε περίπτωση Grexit, οι χαμηλές τιμές και οι υψηλές υποσχόμενες αποδόσεις, δικαιολογούν το ρίσκο που παίρνουν ή εμφανίζονται διατεθειμένοι να πάρουν οι επενδυτές. Κατά τη διάρκεια του 2016, το ποσό των συναλλαγών για εξαγορές στο ξενοδοχειακό τομέα ξεπέρασε τα 700 εκατ. ευρώ.
Με το δεξί ξεκίνησε και η φετινή χρονιά, καθώς θα έχει σημαντική… ουρά νέων επενδύσεων. Υπό την πίεση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις δανείων των κλάδων real estate και ξενοδοχείων, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο και τους επιχειρηματίες να βάλουν λεφτά για να μην απωλέσουν τον έλεγχο των εταιρειών τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου