Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Η “ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας” μένει απροστάτευτη στον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναθεωρεί προηγούμενες αποφάσεις του και αφήνει ελεύθερες τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς από άλλες περιοχές της Ελλάδας να χρησιμοποιούν το όνομα “ελιά Καλαμάτας”. 
Αυτό αναφέρει το έγκυρο olivenews.gr και εφόσον η είδηση αληθεύει, η οικονομία της Μεσσηνίας θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα καθώς χάνεται όχι μόνο ένα αναμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα αλλά και ένα διεθνώς καταξιωμένο brand name. Σύμφωνα πάντα με το olivenews.gr για την “ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”: «Εγκαταλείπεται ακόμη και το στοιχειώδες νομικό πλαίσιο εφαρμογής ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας γιατί κανείς (ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις τρίτες χώρες Αίγυπτο, Τουρκία, ούτε στις άλλες χώρες της ΕΕ) δεν θα υποχρεώνεται να αναγράφει ότι πρόκειται για ελιές της ποικιλίας Καλαμάτας (συνώνυμο της Καλαμών) που προέρχονται από την Ελλάδα ή Λακωνία ή Κυνουρία ή Λιβανάτες ή Μεσολόγγι ή Αγρίνιο ή Αρτα ή ό,τι άλλο θέλετε.
Στην περίπτωση αυτή θα υπόκειτο στους ελέγχους ώστε να αποδείξει την πορεία των ελιών από την αρχική τους προέλευση έως το σημείο πώλησής τους (δηλαδή της διαδικασίας ιχνηλασιμότητας). Να υπογραμμίσουμε ότι μια τέτοια πρόβλεψη, δηλαδή η αναγραφή της περιοχής ή έστω της χώρας προέλευσης θα ήταν όχι απλά συμβατή, αλλά υποχρεωτική και σύμφωνα με το “περιβόητο” άρθρο 42 του κανονισμού 1151/2012 το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι ναι μεν “ο παρών κανονισμός δεν εμποδίζει τη διάθεση στην αγορά προϊόντων των οποίων η επισήμανση (…) περιέχει ή συνίσταται στην ονομασία φυσικής ποικιλίας” (δηλαδή ποικιλία Καλαμάτας), αλλά υπό την προϋπόθεση ότι “... δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές, η χρήση της ονομασίας της ποικιλίας δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, η χρήση δεν συνιστά εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ένδειξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου