Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Εκδήλωση στην Στοκχόλμη για τη Μαρία Κάλλας

Εκδήλωση προς τιμή της Μαρίας Κάλλας για τα 40 χρόνια από τον θάνατό της οργάνωσαν το Σάββατο 13 Μαΐου η Ελληνική Πρεσβεία Στοκχόλμης και η Διεύθυνση του Μουσείου "Jussi Bjorling", σε συνεργασία με το Hellenic Foundation off the Nordic Countries, τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία και το "Grekisk konst musik i Sverige". Ως μέλη της ελληνικής αποστολής ήταν παρόντες: ο Αθανάσιος Ψαρούλης (φωτό) εκπρόσωπος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας στην Ευρώπη, ο σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας, η πολιτιστική σύμβουλος της πρεσβείας Μαργαρίτα Mellberg, η σύμβουλος Τύπου Νίκη Ψυχάρη, ο Χρήστος Σαβλάκης η Αλεξάνδρα Σαραντίδου από τον ΕΟΤ Στοκχόλμης και Ελληνες επιχειρηματίες.
 Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο πατρικό σπίτι του τενόρου Jussi Bjorling, ο οποίος με τη Μαρία Κάλλας συνεργάστηκαν τη δεκαετία του 1950 στην Αμερική με πολύ μεγάλη επιτυχία. Σήμερα το σπίτι αυτό είναι ένα καλαίσθητο μουσείο, στην πόλη Borlange της Βορειοδυτικής Σουηδίας. 

Ο διευθυντής του Μουσείου μίλησε για την παγκόσμια σοπράνο Μαρία Κάλλας και τη συνεργασία της με τον Jussi Bjorling. Στη συνέχεια δώρισε για την Ενωση Φίλων Μαρίας Κάλλας, 50 συλλεκτικούς δίσκους με ξεχωριστές πρωτότυπες φωτογραφίες της Κάλλας στα εξώφυλλα. 
Στη δεξίωση που ακολούθησε, παρέστη ο πρέσβης της Ελλάδας Δημήτριος Τουλούπας με τη σύζυγο του και την 20μελή ακολουθία του, ο διευθυντής του Μουσείου, παράγοντες της πόλης. Δημοσιογράφοι και η SVT1 - Σουηδική Κρατική Τηλεόραση κάλυψαν την εκδήλωση με εκτενείς αναφορές. Ο πρέσβης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον διευθυντή για την προσφορά του και ευχήθηκε ότι γρήγορα οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες θα προβούν στην ανέγερση της πατρικής κατοικίας της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώριο. 
Ακολούθησε μουσική εκδήλωση στον καθεδρικό ναό Mission Kyrka της πόλης, όπου η mezzo σοπράνο Κατερίνα Ρούσσου και ο πιανίστας Johan Sandback έδωσαν ρεσιτάλ με διάφορα κομμάτια Ελλήνων και ξένων συνθετών. Η εκδήλωση έκλεισε με την Ηabanera, άρια από την όπερα Carmen. 
Τέλος προγραμματίζεται για το τέλος του χρόνου ένα γκαλά μουσικής, ποίησης και θεάτρου - κινηματογράφου, στην επίσημη αίθουσα της Μουσικής Ακαδημίας Στοκχόλμης αφιερωμένο σε 3 Ελληνίδες: Μαρία Κάλλας, Κική Δημουλά και Μελίνα Μερκούρη. Την προηγούμενη ημέρα θα προβληθεί στα Σουηδικά η ταινία του Μπάμπη Τσόκα «Η δική μας Μαρία Κάλλας».

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ) ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ.

    Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή