Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Η εντυπωσιακή βίλα "Υψιλον" στη Φοινικούντα

Μία εντυπωσιακή θερινή κατοικία με πράσινη οροφή σε σχήμα "Ύψιλον" βρίσκεται στην περιοχή της Φοινικούντας. 
Αποτελεί δημιούργημα των αρχιτεκτόνων της εταιρείας "Lassa" Theo Sarantoglou Lalis και Dora Sweijd, που εδρεύουν σε Λονδίνο και Βρυξέλλες και αποτελεί ένα μοναδικό κτίσμα με πολλά πλεονεκτήματα, όχι μόνο σε αισθητικό, αλλά και σε ενεργειακό επίπεδο. Σημαντική είναι η συμβολή του Καλαματιανού πολιτικού μηχανικού Βασίλη Κοσμόπουλου με τη βοήθεια κι άλλων μηχανικών της Μεσσηνίας. 
Είναι χτισμένο μέσα σε ελαιώνα, στην κορυφή ενός λόφου στην περιοχή της Φοινικούντας με θέα τη Σχίζα και τη Σαπιέντζα. Είναι όμως σχεδιασμένο έτσι, ώστε υψομετρικά να ενσωματώνεται απόλυτα στο υπόλοιπο τοπίο και να μην το αλλοιώνει. Αποτελείται από χώρους 180 τ.μ. και σίγουρα είναι από τις κατασκευές, που σπάνια μπορεί κάποιος να συναντήσει στην Ελλάδα. Οσο για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για συνταξιούχο, πρώην υψυλόβαθμη υπάλληλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Με μία πρώτη ματιά, κάποιος καταλαβαίνει πως η βίλα είναι λες και έχει χτιστεί κάτω από την γη μιας και η οροφή της είναι ουσιαστικά συνέχεια του χωμάτινου δρόμου που την περικλείει, ξεγελώντας έτσι στο μάτι.
«Ο άξονας των σκεπασμένων στεγών ευθυγραμμίζεται τέλεια με το νησί Σχίζα προς το νότο και ένα χωριό προς τα ανατολικά. Μια άλλη απαίτηση ήταν να σχεδιάσουμε τη διαρρύθμιση που να ενεργοποιεί όλη την περιφέρεια του κτιρίου, αντί να ευνοεί μόνο την πανοραμική θέα στη θάλασσα», δήλωσε ο Lalis στο Dezeen.
Σύμφωνα με Dezeen, οι προσόψεις της βίλας έχουν κλίση προς τα μέσα για να δώσουν στις τρεις αυλές το πλεονέκτημα της σκιάς. Η μια από αυτές έχει πισίνα σε σχήμα ματιού, η άλλη μπορεί να λειτουργήσει ως καθιστικό και η τρίτη έχει χαλίκι στο πάτωμα.
Μάλιστα, καθεμία αυλή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσφέρει στον κάτοικο ξεκούραση και χαλάρωση σε διαφορετικές φάσεις της ημέρας.
Συγκεκριμένα, η δυτική αυλή με την πισίνα είναι σχεδιασμένη για το πρωί και μεσημέρι, η ανατολική είναι καλύτερη για να καθίσει κάποιος το μεσημέρι και η νότια με το χαλίκι για χρήση από αργά το απόγευμα και μετά.
Η βίλα περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια και μπάνια, τα οποία βρίσκονται στην ανατολική πλευρά, ενώ το μοναδικό design με τους λευκούς τοίχους με τις τρύπες, τα μίνιμαλ καθιστικά και την τζαμαρία σε ημικύκλιο σχήμα είναι μερικοί λόγοι που το κάνουν ακόμη πιο πολυτελές και ιδιαίτερο.
Οι αρχιτέκτονες μάλιστα ανέφεραν πως λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας της κατοικίας, χρειάστηκε να προκατασκευαστεί ένα μεγάλο μέρος της εξωτερικής κατασκευής. Αυτό βοήθησε και στη μείωση των εξόδων συναρμολόγησης και του χρόνου κατασκευής σε μόλις επτά μήνες.


Κατασκευαστική ομάδα 
LASSA: Designed by Theo Sarantoglou Lalis and Dora Sweijd with Kasper Ax, Yu Zheng, Theo Grousopoulos, Yousef Al Mehdari, Thomas Jensen, Valeria Garcia, Nikolaos Klimentidis, Kosmas Koutsoulis, Luke Tan, Greg Spaw. 
Εκτέλεση έργου: V. Kosmopoulos 
Μηχανικός Metep: L. Babilis 
Γενικός ανάδοχος Triedros : V. Leriou 
Ψηφιακός σχεδιασμός LASSA : Concrete Form work, Landscape formers, Bespoke window frames, Furniture 
Μηχανικός κάλυψης NOUS : Manja van De Worp



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου