Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Κάηκαν 60 στρέμματα στη Χρυσοκελλαριά

Με μια άρτια συντονισμένη επιχείρηση και τη συνδρομή δυνάμεων από όμορους νομούς και αεροσκαφών PZL και Καναντέρ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας περιόρισε σε μη κατοικημένη περιοχή τη φωτιά που έπιασε χθες μετά τις 10 το πρωί και ξεκίνησε από καλλιεργήσιμη έκταση με ελιές, μεταξύ Υάμειας και Χρυσοκελλαριάς. Η πυρκαγιά κατέκαψε, πριν ελεγχθεί νωρίς το απόγευμα, συνολικά 60 στρέμματα χαμηλής δασικής βλάστησης με πουρνάρια, κατακαίγοντας εκτάσεις που έχουν καεί ξανά και ξανά. Μάλιστα, για να μπει ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο των πυρκαγιών στην περιοχή της Χρυσοκελλαριάς -το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι- κατέβηκε χθες στη Μεσσηνία και κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Αθήνας, που σε συνεργασία με το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. Καλαμάτας θα ψάξει πώς ξεκίνησε η φωτιά. Οταν κλήθηκε η Πυροσβεστική, το μέτωπο κατευθυνόταν από την Υάμεια προς την Χρυσοκελλαριά, ψηλά από τις ελαιοκαλλιέργειες, σε σημεία δύσβατα.
 
Ο διευθύνων την επιχείρηση κατάσβεσης και διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας, πύραρχος Κώστας Θεοφιλόπουλος, είχε στη διάθεσή του συνολικά 19 οχήματα και 60 άνδρες (μαζί με το πεζοπόρο τμήμα), από τη δική του υπηρεσία, την Τρίπολη, τη Μεγαλόπολη, τους Γαργαλιάνους, την Πύλο και την Σπάρτη - ενώ από αέρος επιχειρούσαν τα 3 PZL της Καλαμάτας και τα 2 της Τρίπολης, καθώς και 2 Καναντέρ από την Ανδραβίδα. Ενα πυροσβεστικό όχημα διέθεσε και ο Δήμος Μεσσήνης. Στη διάρκεια δε της επιχείρησης κατέβηκε από την Τρίπολη και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου του Πυροσβεστικού Σώματος, αρχιπύραρχος Θόδωρος Λαρέζος. 
Στην γρήγορη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνέβαλαν και οι καιρικές συνθήκες, καθώς δεν είχε δυνατούς ανέμους και έτσι μπόρεσε να ελεγχθεί πιο εύκολα. Επιπλέον, υπήρχαν ελεύθερες δυνάμεις γιατί δεν είχαμε άλλες πυρκαγιές - ωστόσο η συγκεκριμένη φωτιά είχε μεγάλη δυσκολία γιατί εκτεινόταν σε ένα μέτωπο στο οποίο δεν υπήρχαν παρά ελάχιστοι δρόμοι για να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα· και εκεί στάθηκε σωτήρια η επέμβαση των αεροσκαφών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου