Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Παρουσίαση Του Βιβλίου «Αναμνήσεις Από Τα Παιδικά Μου Χρόνια Μέχρι Σήμερα» του Ομότιμου Καθηγητή Χειρουργικής & Μεταμοσχεύσεων Αλκιβιάδη Κωστάκη


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 η παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή Χειρουργικής & Μεταμοσχεύσεων Αλκιβιάδη Κωστάκη με τίτλο «Αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι σήμερα» από τις εκδόσεις Παρισιάνου. Η εκδήλωση έγινε στο μεγάλο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Την εκδήλωση, που τίμησε πλήθος κόσμου, χαιρέτισαν ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Θεόδωρος Λιακάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Ιατρικής Σχολής Αθηνών Παναγιώτης Σκανδαλάκης και ο Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών Ελλάδος και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομοτίμων Καθηγητών Διονύσιος Κόκκινος. Για το βιβλίο, σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης, μίλησαν ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Θεόδωρος Μουντοκαλάκης και ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης.
Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης είναι ότι ο Καθηγητής Α. Κωστάκης πέραν από καταξιωμένος επιστήμονας με διεθνείς διακρίσεις, τρέφει αναμφίβολη αγάπη για την ιδιαίτερή του πατρίδα, τη Μεθώνη και ταυτόχρονα η Μεσσηνιακή του καταγωγή έχει σηματοδοτήσει τις σπουδαίες έρευνες και ανακαλύψεις του.

Αποκορύφωμα των μελετών του ήταν η απόδειξη της ανοσοκατασταλτικής δράσης ενός νέου μεταβολίτη, της κυκλοσπορίνης Α, την οποία διέλυσε σε ελαιόλαδο φερμένο από τη Μεσσηνία, για την πραγματοποίηση μεταμόσχευσης καρδιάς σε επίμυες. Το φάρμακο αυτό είναι το πρώτο που ελαχιστοποίησε την πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος από τον οργανισμό του λήπτη. Η εν λόγω ανακάλυψη, που πραγματοποιήθηκε το 1977, ήταν πραγματική επανάσταση στον τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων και από τις σημαντικότερες της Ιατρικής του 20ου αιώνα. Για την ανακάλυψη του αυτή έχουν αναφερθεί σε βιβλία τους και δύο παγκόσμιοι πρωταγωνιστές των μεταμοσχεύσεων, ο Άγγλος Καθηγητής Sir Roy Calne και ο Αμερικανός Thomas Starzl, καθώς και πολλοί άλλοι ξένοι ερευνητές.
Στο πλευρό του Καθηγητή Α. Κωστάκη βρίσκεται πάντα η σύζυγός του Στέλλα, πρώην Συντονίστρια Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος στο Ασκληπιείο Βούλας, όπως και τα δύο του παιδιά: η Μαρία, ιατρός δερματολόγος και ο Γιάννης πολιτικός μηχανικός. 
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας, ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Ακαδημαϊκός κ. Α. Κουνάδης, ο πρώην Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γ. Κούρτης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΙΒΕΑΑ κ. Αθ. Τσουροπλής, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης και Ελένη Μανιατάκη, καθώς και πολλοί καταξιωμένοι καθηγητές ιατρικής και βιολογίας.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί και στην Μεθώνη την 6η Αυγούστου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μεθώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου