Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Σε ύφεση η φωτιά στο Σουληνάρι

Σε ύφεση βρισκόταν χθες το βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην άκρη καλλιεργήσιμης γης στο Σουληνάρι. 
Η φωτιά έκαψε κάπου 2-3 στρέμματα με ελιές, πριν κατευθυνθεί ανοδικά προς το βουνό κατακαίγοντας δασική έκταση με κουμαριές και πουρνάρια. 
Στη μάχη για την κατάσβεσή της έπεσαν από νωρίς 70 πυροσβέστες και εθελοντές, με 25 πυροσβεστικά οχήματα από υπηρεσίες της Μεσσηνίας (Καλαμάτα, Γαργαλιάνους, Πύλο, Κυπαρισσία) και όμορων νομών (Σπάρτη, Τρίπολη, Μεγαλόπολη), καθώς και οχήματα δήμων και του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεταλιδίου. Επίσης, ρίψεις νερού από αέρα έκαναν 2 Καναντέρ από την Ανδραβίδα και 4 PZL (δύο από την Καλαμάτα και τα δύο της Τρίπολης). 

Πολύτιμη αποδείχτηκε και η συμβολή της μπουλντόζας που έστειλε η Π.Ε. Μεσσηνίας, για τη διάνοιξη δρόμων μέχρι πάνω στην κορυφογραμμή, γιατί αλλιώς δεν υπήρχε τρόπος να φτάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, βοήθησαν και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι γνωρίζουν το ανάγλυφο του εδάφους. 
Χθες το βράδυ οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είχαν επικεντρωθεί στο να ελέγξουν περιμετρικά τη φωτιά, και παρόλο που οι συνθήκες στην περιοχή βοηθούσαν γιατί δεν είχε αέρα, υπήρχε δυσκολία γιατί το μέρος είναι δύσβατο και απόκρημνο, με οργιώδη βλάστηση, αφού δεν είχε ξανακαεί. 
Επιπρόσθετα, οι κλίσεις του εδάφους, με τις απότομες ανηφοριές και κατηφοριές, δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την κίνηση των οχημάτων. 
Σύμφωνα με τον πρώτο πρόχειρο υπολογισμό από πλευράς Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά έκαψε 150 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, και ανάμεσά τους μεγάλα δέντρα. Το συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης είχαν οι διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχος Κώστας Θεοφιλόπουλος, και Γαργαλιάνων, επιπυραγός Κώστας Γεωργακόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου