Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Πρ. Παυλόπουλος: «Ιδιαίτερη τιμή για μένα να εγκαινιάζω το Δημαρχείο της πόλης που μεγάλωσα»


Τιμή στον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο με την αποκάλυψη της προσωπογραφίας του 
Παρουσία του εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, των υπουργών κ.κ. Σκουρλέτη, Χαρίτση, Τσιρώνη και εκατοντάδων παρευρισκομένων, πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα τα εγκαίνια του Νέου Δημαρχείου Καλαμάτας, που από τον Οκτώβριο του 2016 στεγάζεται στο κτήριο του παλιού νοσοκομείου.
Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, που ευχήθηκε το νέο Δημαρχείο να είναι καλότυχο για ολόκληρη την πόλη. Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με το δήμαρχο Καλαμάτας αποκάλυψαν την τιμητική πλάκα στην είσοδο και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί.
 
Π. Νίκας
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα στο σύντομο χαιρετισμό του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πολίτη της Καλαμάτας κ. Παυλόπουλο, για την τιμή να παραβρίσκεται στα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου, καθώς και όλους τους υπουργούς, αλλά και το Σεβασμιώτατο μητροπολίτη Μεσσηνίας και όλους τους παρευρισκομένους. 
Σημειώνοντας το ιστορικό της μεταφοράς του Δημαρχείου της πόλης στο ερειπωμένο κτήριο του παλιού νοσοκομείου, ο κ. Νίκας έκανε ειδική αναφορά στον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, ο οποίος έκανε δωρεά τη μελέτη για το Νέο Δημαρχείο, το οποίο και έχει αποσπάσει ήδη δύο πανελλήνια βραβεία τόσο για την αρτιότητά του όσο και για την περιβαλλοντολογική του ευαισθησία. Παράλληλα, ο δήμαρχος Καλαμάτας ευχαρίστησε και ανέφερε όλους όσοι συνέβαλαν στο να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα, ξεκινώντας από τον υπουργό Υγείας του 2008 και σημερινό ευρωπαϊκό επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, το μετέπειτα υπουργό κ. Βορίδη, που παραχώρησε το κτήριο της Καρδιολογικής, τον υπουργό κ. Μωραΐτη, που έβαλε τις υπογραφές για τη χρηματοδότηση, το σημερινό υπουργό κ. Σκουρλέτη, που έβαλε τις τελικές υπογραφές, καθώς και τον κ. Σωτηρόπουλο, πρώην πρόεδρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που συνέβαλε σ’ αυτή την προσπάθεια.
Ο κ. Νίκας υπογράμμισε, επίσης, την αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής πέριξ του Δημαρχείου, που αποτελούσε μία από τις πιο φτωχές συνοικίες της Καλαμάτας.
Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους του υπαλλήλους του Δήμου Καλαμάτας και ιδιαίτερα τους υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ ειδική μνεία έκανε στον πρόεδρο των εργαζομένων του Δήμου που συνέβαλε τα μέγιστα για τη διοργάνωση του νέου Δημαρχείου, τον Σπύρο Σαρδέλη, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή.
 
Π. Σκουρλέτης
Ως παράδειγμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ανέφερε το νέο Δημαρχείο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης κατά το σύντομο χαιρετισμό του. Επίσης, τόνισε ότι η Καλαμάτα παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια απαράμιλλη δυναμική και απαντά με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις. Τόνισε, δε, τη σύμπνοια των ανθρώπων που ύστερα από το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου ξεπέρασαν τις δυσκολίες, δημιουργώντας μια πόλη με μεγάλη δυναμική που συνεχίζει την πορεία της.
 
Π. Παυλόπουλος
«Κόσμημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» χαρακτήρισε το νέο Δημαρχείο Καλαμάτας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.  Ο κ. Παυλόπουλος, δίχως να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του, τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο η παρουσία του στα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου, όχι γιατί ο ίδιος είναι επίτιμος δημότης της πόλης, αλλά γιατί η Καλαμάτα αποτελεί την πόλη στην οποία μεγάλωσε. Επίσης, σημείωσε ότι, εκτός από τη λειτουργία του νέου Δημαρχείου, διατηρείται και το ιστορικό Δημαρχείο της Καλαμάτας, με το οποίο συνδέονται με πολλές αναμνήσεις όσοι μεγάλωσαν σ’ αυτή την πόλη.
Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η στήριξη της Πολιτείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί συνταγματική υποχρέωση, ενώ ευχήθηκε το νέο Δημαρχείο να αποτελέσει το «Σπίτι του Δημότη», σε μια εποχή που η κρίση δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών.
 
Ξεχωριστή τιμή στον Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο
Αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων στο προαύλιο χώρο του νέου Δημαρχείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδεία του δημάρχου Καλαμάτας κ. Νίκα και των υπουργών, μετέβησαν στο 2ο όροφο του Δημαρχείου, όπου στο σαλόνι έξω από το γραφείο του δημάρχου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του αειμνήστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Παναγιώτης Λαμπρινίδης διευθυντής του εικαστικού τομέα της «Φάρις».
Ο κ. Νίκας χαρακτήρισε τον Καπετάν Βασίλη ως τον ευεργέτη της Καλαμάτας, αλλά και της Μεσσηνίας ολόκληρης. Σημείωσε την προσφορά του σε ολόκληρη την περιοχή τόσο με τη δωρεά του για τη μελέτη του νέου Δημαρχείου όσο και για τη δωρεάν μελέτη του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος. Κάλεσε, δε, όλους τους Έλληνες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. 
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο γιος του Καπετάν Βασίλη, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το δήμαρχο Καλαμάτας και τόνισε ότι και ο ίδιος θα ήταν πολύ χαρούμενος αν βρισκόταν εδώ. Πρόσθεσε ότι «μότο» της ζωής του ήταν «ό,τι ξεκινά να ολοκληρώνεται», ενώ επισήμανε ότι πρόλαβε τα «μεταλαμπαδεύσει» σε όλη την οικογένεια την αγάπη του για την περιοχή της Μεσσηνίας. 
Σπάζοντας το πρωτόκολλο, ειδική αναφορά στον Καπετάν Βασίλη έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε όλες τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε ο Καπετάν Βασίλης για την υλοποίηση του ονείρου της δημιουργίας της «Costa Navarino» στην αγαπημένη του πατρίδα, τη Μεσσηνία. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η Μεσσηνία δεν αγκάλιασε εξ αρχής την προσπάθειά του, καθώς ο Καπετάνιος τα πρώτα χρόνια συνάντησε πολλές και μεγάλες δυσκολίες, κυρίως από «φθόνο», που είναι ένα κακό ελάττωμα του λαού μας.
Καθώς η προσπάθεια της ολοκλήρωσης του «ονείρου» του Καπετάνιου συνεχίζεται, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι παρόμοια φαινόμενα δυσκολιών παρουσιάζονται και σήμερα.
Κλείνοντας κάλεσε όλους τους Έλληνες να εμπνευστούν από το παράδειγμα προσφοράς και αγάπης του Καπετάνιου για τον τόπο του.
Στην τελετή των εγκαινίων, εκτός των προαναφερθέντων, το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Μεσσηνίας κ.κ. Κοζομπόλη και Κωνσταντινέας, ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γεωργαντάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος κ. Καπέλιος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι δήμαρχοι όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, οι επιχειρηματίες κ.κ. Στάθης Καρέλιας και Αρνόκουρος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, πλήθος αυτοδιοικητικών παραγόντων, καθώς και εκατοντάδες υπάλληλοι του Δήμου και απλοί πολίτες της Καλαμάτας.

Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 
 
Video: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου