Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατροί και μαίες παρακολούθησαν μαθήματα Εμβρυομητρικής

Εκπαιδευτικά μαθήματα Εμβρυομητρικής πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην Καλαμάτα, την Παρασκευή και το Σάββατο 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Τα μαθήματα οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Εμβρυομητρικής Ιατρικής, με εισηγητές πανεπιστημιακούς καθηγητές, ειδικούς γιατρούς και μαίες νοσοκομείων της χώρας και τα παρακολούθησαν μαιευτήρες - γυναικολόγοι και μαίες από όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο.
Ουσιαστική ήταν η συμβολή στην οργάνωση των μαθημάτων δύο Μεσσήνιων επιστημόνων, του Περικλή Παναγόπουλου επίκουρου καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και του Γιώργου Πετράκου μαιευτήρα -γυναικολόγου, επιμελητή Α' στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

“Η ιδέα του Δ.Σ. της Εταιρείας ήταν να δοθεί έμφαση στα πιθανά προβλήματα της μητέρας, που η αντιμετώπισή τους απαιτεί αφενός την αναγνώρισή τους από τον υπεύθυνο μαιευτήρα και αφετέρου τη συνεργασία με τους γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, για την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης και του τοκετού”, σημείωσε στην “Ε” ο Ευστράτιος Ασημακόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμβρυομητρικής Ιατρικής και καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας - Περιγεννητικής, διευθυντής Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ασημακόπουλος παρατήρησε ότι στόχος των εκπαιδευτικών μαθημάτων είναι να υπάρχει ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις της Μαιευτικής και της Γυναικολογίας, με τη συμμετοχή συναδέλφων γιατρών της περιφέρειας και μαιών.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στις εισηγήσεις και τις συζητήσεις, ήταν: Οι διαταραχές της αιμόστασης, η θρομβοφιλία και η διάχυτη ενδαγγειακή πήξη στην εγκυμοσύνη με παρουσίαση περιστατικών. Θέματα Ψυχιατρικής και Δερματολογίας. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων και της υπόφυσης και ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη με παρουσίαση κλινικών περιπτώσεων. 
Η ισχαιμική νόσος του πλακούντα και η μελέτη AS-PRE (ασπιρίνη και προεκλαμψία) και οι απώτερες επιπτώσεις στο νεογνό. Οι συγγενείς λοιμώξεις και οι εμβολιασμοί στην εγκυμοσύνη, καθώς και οι καρδιοπάθειες της εγκύου.
Η 6η και τελευταία συνεδρία περιελάμβανε εισηγήσεις από μαίες και σε αυτές
αναπτύχθηκαν θέματα, όπως: Ο θηλασμός και ο τρόπος τοκετού, μύθοι και αλήθειες.
Τοκετός σε νερό, μύθοι και αλήθειες. Κολπικός τοκετός μετά από καισαρική, ο
ρόλος της μαίας. Η ιερή πρώτη ώρα της γέννησης, ο ρόλος της μαίας. 
Μεταξύ των καθηγητών που ανέπτυξαν εισηγήσεις, εκτός από τον Ευστρ. Ασημακόπουλο, ήταν: Ο Γεώργιος Φαρμακίδης καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας - Εμβρυομητρικής Πανεπιστημίου Stonh Brook Νέας Υόρκης. Ο Θωμάς Βρεκούσης επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας με έμφαση στη Γυναικολογική Ογκολογία Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο Αντώνιος Γκαράς επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Γεώργιος Δασκαλάκης αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Γεώργιος Δεκαβάλας καθηγητής, διευθυντής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πάτρας. Ο Ευθύμιος Δεληγεώρογλου καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας, Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Μακάριος Ελευθεριάδης επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας, Εμβρυομητρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Κωνσταντίνος Ζαρμακούπης αγγειοχειρουργός, διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής “Ευρωκλινική”, υπεύθυνος αγγειοχειρουργός “Ευγενίδειου”. Ο Απόστολος Μαμόπουλος αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΑΠΘ. Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας, Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο Θεόδωρος Στέφος καθηγητής, διευθυντής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου