Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΓΡΥΠΑΣ» ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΗΔΟΥΣ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα  "Ο Γρύπας ο Πολεμιστής", την οποία διοργάνωσε, στις 11 Οκτωβρίου 2017,  η  Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σουηδία, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Μουσείο Στοκχόλμης, τους Φίλους του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου  Αθηνών, το Δήμο Πύλου Νέστορος, την  ΚΕΔΕ και τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία.

Η εκδήλωση   πραγματοποιήθηκε σε στοχευόμενο στρατηγικά ακροατήριο στο Μεσογειακό Μουσείο Στοκχόλμης. Οι αρχαιολόγοι  του Πανεπιστημίου  Cinncinnati Dr. Sharon Stocker και  Dr. Jack Davis παρουσίασαν με επιστημονικό και άρτιο τρόπο, για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος, τα ευρήματα από τον ασύλητο τάφο του αποκαλούμενου  «Γρύπα Πολεμιστή» , ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2015, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιούσαν δίπλα στο ανάκτορο του Νέστορος, στην περιοχή Άνω Εγκλιανός  της Πύλου.


Οι αρχαιολόγοι παρουσίασαν τη διαδικασία της ανασκαφής  και αναφέρθηκαν  στον εντυπωσιακό πλούτο  που ανακάλυψαν στον τάφο και ειδικότερα  στα τέσσερα (4) χρυσά δακτυλίδια. Η εικονογραφία  των δακτυλιδιών αποκαλύπτει την υψηλή αισθητική τους και την τεχνική αρτιότητά τους, η οποία έχει εξαιρετική και μεγάλη σημασία για τη μελέτη της Μινωικής  και Μυκηναϊκής  εποχής, στη πρώιμη φάση  της Ύστερης  Εποχής  του χαλκού που έλαβαν χώρα στη Μεσσηνία.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας, αναφέρθηκε  στην τεράστια σημασία του εν λόγω ταφικού μνημείου το οποίο ξεχωρίζει ανάμεσα στα πολυάριθμα αρχαιολογικά μνημεία της Μεσσηνίας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε  και ο Δήμαρχος της Πύλου  και Συμπρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας κ. Δημήτριος Καφαντάρης, επικεφαλής αντιπροσωπείας  του ομώνυμου Δήμου, ευχαριστώντας τη Μορφωτική Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας Δρ. Ρέα Άνν Μάργαρετ Μέλμπεργκ  και τον κ. Αθανάσιο Ψαρούλη, μέλος του Δ.Σ. της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας για την πολύτιμη συμβολή τους  στη διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης.

Την εκδήλωση  στο Μεσογειακό Μουσείο και στη δεξίωση που έδωσε ο  Έλληνας Πρέσβης προς τιμήν  των αρχαιολόγων, στις 10 Οκτωβρίου τ.ε.  στη πρεσβευτική κατοικία, τίμησαν με την παρουσία τους ο ακαδημαϊκός, ποιητής και ελληνιστής  κ. Jesper Svenbro,  μέλος της επιτροπής των βραβείων NOBEL λογοτεχνίας, η Διευθύντρια του Nordiska Museet  κ.Sanne Nielsen, η αρχαιολόγος και Γενική Διευθύντρια  τριών κρατικών Μουσείων  (Μεσογειακού, Ασιατικού και Εθνογραφικού) κ. Ann Follin, η επιμελήτρια του Μεσογειακού Μουσείου κ Sofia Haggman, o αρχαιολόγος και δύτης Brendan Foley από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο της πόλεως Lund, ο οποίος συμμετέχει  στην ομάδα έρευνας  του ναυαγίου των Αντικυθήρων, ο Αρχαιολόγος καθηγητής κ. Michael Lindblom στο Πανεπιστήμιο της Uppsala, ο οποίος  συμμετέχει στην ανασκαφή του οικισμού της Μάλθης  στη Μεσσηνία, όπως και η αρχαιολόγος  κ. Εrika Weiberg, η οποία επίσης συμμετέχει στην εν λόγω ανασκαφή, ο κ. Christer Lignell  μέλος της Σουηδικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Πρέσβυς και πρόεδρος της Σουηδικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα κ. Krister Kumlin, η Πρέσβυς και μέλος  του Δ.Σ. «Οι Φίλοι του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου» κ. Charlotte   Wrangberg, οι απόγονοι του Νatan Valmin,  του αρχαιολόγου που ξεκίνησε τις ανασκαφές στη Μάλθη Μεσσηνίας τη δεκαετία του 1930, ο ομογενής βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου κ. Σωτήρης Δελής,  ο βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοσουηδικής Φιλίας  του Σουηδικού Κοινοβουλίου  κ. Lars Mejern Larsson, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος  Hellenic Foudation κ. Σπύρος Μυλωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Καραλής, παράγοντες της ελληνικής παροικίας και εκπρόσωποι των σουηδικών ΜΜΕ.

Χορηγοί της εκδήλωσης στο Μεσογειακό Μουσείο ήταν η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και το Ίδρυμα Τhe Ηellenic Foudation of the Nordic Countries.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου