Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΠΛΗΡΩΣΑΝ 3.500 ΕΥΡΩ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ 41 Πακιστανοί σε σκάφος από Γαργαλιάνους για Ιταλία

Στοιβαγμένοι σε ένα μικρό ταχύπλοο σκάφος εντοπίστηκαν 41 Πακιστανοί χθες τις πρώτες πρωινές ώρες ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου, οι οποίοι περισυνελέγησαν από σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στην Κυπαρισσία όπου φιλοξενούνται. 
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, πρόκειται για μετανάστες που ήδη βρίσκονταν στην χώρα μας και με ένα μικρό ταχύπλοο προσπάθησαν να φύγουν για την Ιταλία. Ομως το σκάφος τους έπαθε μηχανική βλάβη και άρχισε να μπάζει νερά, με αποτέλεσμα να μείνει ακυβέρνητο 10 ναυτικά μίλια περίπου ανοιχτά των Φιλιατρών. Κάποιος από τους επιβαίνοντες κάλεσε τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης και αμέσως υπήρξε κινητοποίηση ώσπου το ταχύπλοο, μήκους περίπου 9 μέτρων με την ονομασία «Τσιπούρα», εντοπίστηκε από το σκάφος του Λιμενικού.

Τα 41 άτομα, όλοι άνδρες, επιβιβάστηκαν στο σκάφος του Λιμεναρχείου Πύλου και μεταφέρθηκαν αρχικά στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, όπου έγινε καταγραφή τους. Διαπιστώθηκε ότι οι 21 από αυτούς έφεραν μαζί τους διάφορα έγγραφα του ελληνικού κράτους, όπως αιτήσεις ασύλου, προσωρινές άδειες παραμονής και άλλα, ενώ 4 από αυτούς ήταν ανήλικοι, κοντά όμως στην ενηλικίωση. 
Στο χώρο του λιμανιού τούς περίμενε προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, ενώ έφτασε και κλιμάκιο από την Ασφάλεια, ασθενοφόρα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και του ΕΚΑΒ, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η βοήθειά τους. Παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και προσωπικό του δήμου που με λεωφορείο τούς μετέφεραν σε δημοτικά κτήρια που βρίσκονται στο χώρο των εργατικών κατοικιών στην Κυπαρισσία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν, το συγκεκριμένο σκάφος φαίνεται να βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες δεμένο στο λιμάνι του Μαράθου. Οι Πακιστανοί έφτασαν στην περιοχή προχθές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, κυρίως όμως από την Αθήνα μέσω του ΚΤΕΛ, ταξιδεύοντας ανά παρέες των 4-5 ατόμων και όχι όλοι μαζί. Οι περισσότεροι είχαν τερματικό σταθμό τους Γαργαλιάνους. Το βράδυ της Τετάρτης επιβιβάστηκαν στο σκάφος από ερημικό σημείο της περιοχής, όπου έφταναν και πάλι ανά μικρές ομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να εξασφαλίσουν μια θέση για το ταξίδι προς την Ιταλία είχαν πληρώσει στους διακινητές το ποσό των 3.500 ευρώ ο καθένας. Η βλάβη όμως στο σκάφος ακύρωσε τα σχέδιά τους και έτσι βρέθηκαν μεσοπέλαγα όπου κάλεσαν σε βοήθεια. Προφανώς με το συγκεκριμένο σκάφος σκόπευαν να φτάσουν στην Ιταλία, καθώς πάνω του βρέθηκαν αρκετά καύσιμα -δύο μεγάλα πλαστικά βαρέλια, σαν αυτά που βάζουν κρασί, τα οποία ήταν γεμάτα-, ενώ οι μοναδικές προμήθειες που βρέθηκαν σε τρόφιμα ήταν ένα μικρό καφάσι με ντομάτες και μια σακούλα με αγγούρια. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το σκάφος δεν είχε όργανα πλοήγησης. 
Το ταχύπλοο σκάφος ρυμουλκήθηκε από το καΐκι «Αξιον Εστί» που έσπευσε σε βοήθεια, μέχρι το λιμάνι της Κυπαρισσίας όπου και έδεσε λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί. Προανάκριση διενεργεί το Λιμενικό Τμήμα Κυπαρισσίας που εξετάζει και το αν μεταξύ των ατόμων που περισυνελέγησαν είναι και οι διακινητές. Πάντως οι ίδιοι οι μετανάστες φαίνεται να έχουν πει ότι αυτός που οδηγούσε το σκάφος το εγκατέλειψε όταν παρουσίασε βλάβη επιβιβαζόμενος σε άλλο φουσκωτό. 
Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της εισαγγελέα Κυπαρισσίας, με το πιο πιθανό όσοι έχουν μαζί τους έγγραφα για την παραμονή στη χώρα μας να αφεθούν ελεύθεροι. Η φιλοξενία τους, όπως αναφέραμε, γίνεται σε 3 κτήρια του δήμου που βρίσκονται στις εργατικές κατοικίες, το ένα δίπλα στο άλλο. Μάλιστα τοποθετήθηκαν δίπλα και χημικές τουαλέτες, ενώ από την Περιφέρεια έφτασαν στρώματα και κλινοσκεπάσματα. Επίσης με έκτακτη απόφαση του δημάρχου εξασφαλίστηκε και η σίτισή τους.

 Προσαγωγή υπόπτου 
Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά χθες το απόγευμα οι λιμενικοί προχώρησαν στην προσαγωγή ενός ημεδαπού, ο οποίος ωστόσο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας λόγω αδιαθεσίας, χωρίς πάντως να έχει προκύψει κάτι εναντίον του προς το παρόν. Οι έρευνες των διωκτικών αρχών συνεχίζονται για τον εντοπισμό συγκεκριμένου ατόμου που έχει σχέση με το σκάφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου